Rode diesel tanken kan nog niet beboet worden

  • Author: Ice
    Date: wo, 07/02/2007 - 14:46

Mis-informatie in tal van media volgens het LBWB

Eerst een woordje uitleg: volgens de Europese wetgeving zouden we sinds 1 januari 2007 geen rode diesel meer mogen tanken want de aanvraag van ons land om uitstel te krijgen bij de omschakeling van rode naar witte is definitief verworpen.

De “energiebelastingrichtlijn” gedateerd van 2003 stond tot 1 januari 2007 toe dat Belgische watersporters belastingvrij diesel kon tanken in de jachthavens.

De Commissie van de Europese gemeenschappen heeft in haar mededeling van 30/11/06 laten weten dat het verzoek van de lidstaten België, Malta en het Verenigd Koninkrijk geen specifieke beleidsoverwegingen hebben aangevoerd die een rechtvaardiging kunnen vormen om te blijven afwijken van wetgeving die op communautair niveau reeds tweemaal is vastgesteld.
De argumenten die deze drie lidstaten hebben aangevoerd, zouden veeleer gevolgen zijn van het langdurige bestaan van de derogatie (derogatie: officieel woord voor toestemming van de EU om op een bepaalde wijze van algemeen vastgestelde norm te mogen afwijken).

Bij de dienst douane en accijnzen horen we dat er een overgangsmaatregel zal voorzien worden. Tot dan zal er soepel opgetreden worden en de watersporters niet beboet worden.

Watersporters kunnen nog niet beboet worden (vertelt de LBWB)

Nu blijkt er volgens de LBWB een hiaat in het systeem te zitten want er is nog geen overgangsmaatregel en geen wet voorzien om de Belgische watersporters te beboeten op het gebruik van rode diesel. België zou door de commissie van de Europese gemeenschappen wel op het matje kunnen geroepen worden indien we na 1 januari 2007 met rode diesel blijven varen, maar haar onderdanen niet want er is nog geen wet voorzien!

De Landelijke Bond voor Watersport (LBWB) neemt deze manier van werken op de korrel en start een campagne op de Belgian Boat Show om de mis-informatie die in tal van media gepubliceerd werden uit de wereld te helpen.

Wij lezen in het het LBWB nieuwsbericht van 2 februari 2007:

“Er bestaat geen wet van 1 januari om pleziervaart
verplichtend witte diesel te doen tanken. Sterker nog
er is zelfs nog geen document in de pipeline dat de
publicatie in ons staatsblad van zulk een wet voorziet.”

“In welke brochure er dan ook al iets gepubliceerd werd, over een nieuwe wet
aangaande de diesel, is het een te voorbarige informatie. Er is nog geen
nieuwe wet en nog geen overgangsperiode, zelfs nog niets in de
pipeline voor publicatie.”

Het volledige document kan u vinden op de website: www.lbwb.be

Het LBWB advies

Verspreidt absoluut deze raad naar uw leden en kennissen die mogelijk naar het
buitenland gaan toeren, hun rode diesel factuur en eventueel hun tankhistoriek bij de
hand te houden. Wij komen voor het seizoen met een meer gedetailleerde
raadgeving over de brug.

De LBWB stand op de Belgian Boat Show is te vinden in hal 2 stand 2436

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: