GLOBAL OCEAN CHALLENGE

Vertrekdatum gewijzigd wegens corruptieschandaal

De Global Ocean Challenge, de round-the-world zeilrace voor solozeilers en duo-bemanningen in 40 en 50-voeters, ging normaal gezien van start in september 2007. Ging, want een wijziging in vertrekhaven gooide roet in het eten.

Michel Kleinjans, die met zijn ROARING FORTY maar al te graag aan deze wedstrijd deel wil deelnemen, mag zijn agenda aanpassen.

Alle gegadigden ontvingen van de organisatoren een schrijven waarin de beslissing om de race met een jaar uit te stellen, uitgelegd wordt. De organisatoren onderhandelden al 10 maanden met het stadsbestuur van Lissabon, want daar wilden ze de race graag laten vertrekken.

Er kwam echter een kink in de kabel. Een kink in de vorm van een corruptieschandaal waarbij de vice-burgemeester betrokken blijkt te zijn. En laat die brave man nu net de gesprekspartner van de wedstrijdorganisatie zijn... Hoedanook, er blijkt nu in de lokale stadskas te weinig geld voorhanden te zijn om de Global Ocean Challenge te sponsoren (om vertrekhaven te zijn mag er serieus ‘gedokt’ worden), en het stadsbetuur heeft laten weten dat de zaak ‘spijtig genoeg’ niet meer doorgaat.

Plan B

Gelukkig hadden de organisatoren nog een plan B achter de hand, en in dat plan B speelt de havenstad Portimao een vooraanstaande rol. Maar om budgettaire redenen en een overvolle activiteitenkalender in 2007, kon Portimao het niet maken om dit jaar al als vertrekhaven te fungeren. Daarom werd samen met de organisatoren besloten om de Global Ocean Challenge dan maar uit te stellen en in september 2008 van start te laten gaan. Vanuit Portimao.

Door de vertrekdatum in september 2008 te stellen, ontloopt de wedstrijdleiding ook de concurrentie van andere wedstrijden (Barcelona World Race, ...), behalve die van de Vendée Globe, maar die wordt ingericht voor een heel ander publiek: de professionele IMOCA 60-voeters. De GOC mikt vooral op ‘verlichte’ amateurzeilers. Stiekem hoopt ze ook dat een pak Frans getinte Class 40-schepen inschrijven, zodat de wedstrijd ook in Frankrijk de nodige mediabelangstelling los weet te weken. En da’s handig meegenomen voor de sponsors.

Met andere woorden, Michel Kleinjans krijgt een jaar extra tijd om zijn ROARING FORTY (met nieuwe mast) op punt te stellen en te verbeteren. En om zijn Portugees wat op te poetsen. Altijd handig om de lokale barjuffrouw een pint mét kraag te laten brengen.

www.globaloceanchallenge.com

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: