WSVW Winter Cup te Wolphaartsdijk

SPIRIT LADY en SEAL 2 winnen 5de wedstrijd

Ja, het zijn geen winters meer... om nog maar eens in herhaling te vallen. Maar we kunnen er niet om heen (willen we ook niet doen): voorbije zondag was een schitterende zeildag, een echte zon-dag in tegenstelling tot de vorige race in februari, waar regen en wind vrij spel hadden.

Alle ingrediënten die nodig zijn voor zo’n dag waren aanwezig: 22 deelnemers netjes verdeeld over 2 klassen (groot en klein), een leuk lentezonnetje, een lekker zuidenwindje dat het wateropppervlak streelt, aangename temperaturen... Niets dan gelukkige en blije gezichten na afloop bij de borrel in de kuip of in het Oorlam.

Toen we ’s ochtends aankwamen bij de WSVW deed een dichte nevel nochtans anders vermoeden, maar zij die vanuit België kwamen, wisten beter: onderweg was duidelijk dat de zon de nevel al vlug zou wegbranden, en zo geschiedde. Warme fleecen, sjaals en andere mutsen mochten deze keer gerust in de wagen blijven.

Drukke start

En de bemanningen hadden er allen zin in: al van voor het eerste startschot was het drummen aan de loefkant van de lijn, vlakbij het starthok, waar de race-officials zagen hoe de JOYCE haar neus iets te vroeg door de lijn priemde, en terug moest, met vlak achter haar de BANZAI en de CIRRUSH in ideale positie aan loef van het veld. Iets meer naar lij trokken ook de D&D en de DEXELS zich op gang, met in hun kielzog de rest van de vloot. De schepen die in het rak naar de eerste boei al een slag moesten maken, keken al meteen tegen een achterstand aan.

Na de verplichte passage door de lokale Doldrums, een beetje wispelturig, maar nooit windstil, was het opkruisen geblazen richting Oranjeplaat. Daar mochten de kleine schepen al terugkeren, de grot emochten nog het traditionele ommetje maken naar Veere. Bij de geldende weersomstandigheden keek niemand daar echt tegenop...

Na het ronden van het merkteken sjeesde de vloot onder spinnaker weer huiswaarts, met een kort spi-loos intermezzo voor het laatste rak naar de finish. Daar was het al lekker druk met al die jeugdzeilertjes in hun Optimisten en Splashjes, en zowaar zelfs de eerste toervaarders, die bij het zien van al het zeilgeweld wijselijk de rustigere zijde van het vaarwater kozen.

Uiteindelijk won de oude IOR driekwarttonner SPIRIT LADY de strijd in de grote klasse, met een dikke minuut voorsprong op haar grote rivale D&D (zat de afwezigheid van de schippersvrouwe er voor iets tussen?), en de verrassende derde BANZAI, één van de kleinere deelnemers in deze klasse, die de onderlinge strijd met zusterschip SANCERRE in haar voordeel beslechtte. In de SW-B klasse ging het ‘eremetaal’ na een uiterst spannende strijd naar de bezoekende SEAL 2 uit Antwerpen: zij won het pleit met 9 seconden voorsprong op de PANTALASSA, die op haar beurt de FREE 2 met een onwezenlijk krappe 6 seconden de baas bleef.

De tussenstand

Met nog slechts één wedstrijd te gaan mag er al eens slinks naar de tussenstand na 5 wedstrijden gekeken worden, en met die ene mogelijke aftrekwedstrijd in het achterhoofd zien we dat de eindzege in de SW-A, behoudens ongelukken, de D&D niet meer kan ontsnappen: ze heeft er al drie zeges opzitten, en één tweede plek. De DNC van februari wordt wellicht uitgewist als aftrek. Achter de D&D strijden de DOUBLE JJ, de UILENSPIEGEL en de CIRRUSH voor de twee andere podiumplaatsen.

Bij de SW-B ligt er nog een een leuke strijd in het vooruitschiet: daar gaat het spannend worden tussen de OPTIMA FORMA en de ZEEWOLF. Deze laatste telt ‘maar’ 3 punten achterstand. Na wedstrijd nummer zes op 8 april valt het verdict.

Uitslag Race 5
SW-A
1. SPIRIT LADY
2. D&D
3. BANZAI

SW-B
1. SEAL 2
2. PANTHALASSA
3. FREE 2

www.wsvw.com

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: