VELUX 5 Oceans

Graham Dalton met roerschade naar Fortaleza

In de nacht van maandag op dinsdag is Nieuwzeelander Graham Dalton met zijn 50-voeter A SOUTHERN MAN-AGD op een ODV’tje geknald (Onbekend Drijvend Voorwerp). Het was pikdonker, waardoor Dalton niet de kans had om te zien waar hij tegenaan was gevaren.

De schade aan één van de roeren van zijn boot is dusdanig groot, dat hij besloten heeft om de dichtstbijzijnde haven op te zoeken. Dat is in dit geval het Braziliaanse Fortaleza, waar hij vannacht is aangekomen. Deze tweede tussenstop kost Graham Dalton weer eens 48 uur.

48 uur die hij wel goed kan gebruiken om niet alleen al zijn electronica-problemen op te lossen, maar vooral een nieuwe ‘doos’ te maken waarin zijn roer zit. Deze ‘cassette’ zoals die dingen blijkbaar ook genoemd worden, moest hij gisteren na de aanvaring volledig verwijderen, wegens rijp voor de schroothoop. Gelukkig heeft Dalton’s boot twee aangehangen roeren, zodat hij zijn boot nog met één roer min of meer op koers kan houden.

Wel een domper op de feestvreugde, want de A SOUTHERN MAN-AGD was er inmiddels in geslaagd om een voorsprong van 750 mijl uit te bouwen op de toch 10 voet/3 meter langere SAGA INSURANCE van Sir Robin Knox-Johnston. Tegen de tijd dat de herstelling klaar is, zal er van die voorsprong maar weinig meer overblijven.

Nieuws van de andere deelnemers

Kojiro Shiraishi wordt morgen donderdag in Norfolk verwacht. De windstiltes blijven de arme Japanner achtervolgen, want op 400 mijl van de finish moet de SPIRIT OF YUKOH door een hogedruk-kern, waar de wind zo goed als op is. Het gaan nog lange mijlen worden...

Spanjaard/Bask Unai Basurko is sinds gisteren over de evenaar, en glijdt met zijn PAKEA aan rustige cruising-snelheden (10-11 knopen is bitter weinig voor een Open 60) voort naar de States. Met 2000 mijl achterstand op de Japanner, en 1500 mijl voorsprong op Dalton lijkt zijn derde plaats niet echt bedreigd. Rustig aan en niets breken is zijn motto. Ik denk dat hij gelijk heeft.

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: