VELUX 5 OCEANS - Graham Dalton in de shit

Graham is communicatieapparatuur en bulb kwijt

Graham Dalton, de Nieuwzeelandse held, houdt een erg wrange nasmaak over aan zijn noodgedwongen stopover in Fortaleza (BRA). Hij was van plan dit weekend weer te vertrekken na de verplichte 48 uur wachttijd, maar enkele vingervlugge Brazilianen en mechanische problemen dwarsboomden dat.

Even terug: Dalton moest voor het weekend uitwijken naar Fortaleza om zware schade aan zijn roeren te laten herstellen, en om eens deftig naar zijn communicatieapparatuur te laten kijken. Na zijn aankomst trok Graham naar het dichtsbijgelegen hotel, om daar te genieten van een goede maaltijd en een welverdiende nachtrust in een zacht en onbewegend bed. Tot daar geen vuiltje aan de lucht: het roer kon hersteld worden, en er was iemand naar zijn apparatuur komen kijken.

En nog dieper in de shit…

Helaas was deze laatste niet de verhoopte technieker, wel een Braziliaan met lange vingers, die van de korte afwezigheid van Graham Dalton gebruik maakte om vakkundig alle communicatieapparatuur uit de A SOUTHERN MAN – AGD te verwijderen: de boordcomputer, satelliettelefoon, GPS, laptops, gsm’s, cameras, ... De lokale politie stond naar verluid versteld over het gebeuren, en bood al haar medewerking aan om het verdwenen materiaal terug te vinden. Hoewel, als ze dat zeggen, dan mag je er volgens insiders vrijwel zeker van zijn dat je het voorgoed kwijt bent.

De onfortuinlijke zeiler, die daarenboven ook nog te maken kreeg met een ernstig maagprobleem en bijhorende stoelgang, liet het niet aan zijn hart komen. Hij gebruikte het weekend om een iridiumtelefoon te vinden, en een GPS. Meer was er niet voorradig in Fortaleza.

Bulb ook kwijt

Maandagmiddag plaatselijke tijd zou hij dan vertrekken, voor de resterende mijlen naar Norfolk: totaal uitgeput en zonder boordcomputer. Op zich al een gedurfd plan. Maar het mocht niet zijn: tijdens een ultieme testvaart, bij amper acht knopen wind, bleek de bulb van zijn kantelkiel verdwenen te zijn. Gepikt door een Braziliaanse vis of er gewoon afgevallen? Dalton keerde onverrichterzake terug naar Fortaleza en bestudeert nu de overgebleven opties. Maar die zijn vrij schaars, zo vrezen we...

Der Alte…

Voor de rest weinig nieuws te melden, zij het dan dat de Japanner Kojiro Sirashi na 60 dagen en 6 uur zeilen op de tweede plaats beslag legde, dat Unai Basurko zijn PAKEA in een windstille zone parkeerde, en dat RKJ op zijn verjaardag dit weekend de evenaar achter zich liet. RKJ werd vorige week overigens door een Brits magazine voor de derde leeftijd tot ‘Oldie’ bekroond, bedoeld als een heus eerbetoon. RKJ is er allerminst mee opgezet. Op je 67ste ben je immers toch nog niet ‘oud’...

Foto © onEdition

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: