VYF – VVW werkgroep introduceert nieuw meetsysteem voor de recreatieve zeiler

 • Author: Ice
  Date: do, 22/03/2007 - 15:29
  Tags:

Cruiser Rating ziet het daglicht en CRC wordt begraven

De Vlaams Yachting Federatie (VYF) en de Vlaamse Vereniging voor Watersport (VVW) starten vanaf dit watersportseizoen met de ondersteuning van een nieuw en eenvoudig meetsysteem voor de recreatieve zeiler.

Beide watersportverbonden wensen het wedstrijdzeilen met kajuitjachten beter te begeleiden, nadat het jaren volgens de werkgroep VYF - VVW te stiefmoederlijk werd behandeld.

Volgens diezelfde werkgroep zijn buiten de contacten met de wedstrijdorganisaties, de uniformiteit van de wedstrijden en kampioenschappen, het afstemmen van de wedstrijdkalender en de public relations zijn ook de expantie en beheer van de meetsystemen een taak van de Vlaamse watersportverbonden.

Om de eerste stappen van dit nieuwe meetsyteem kracht bij te hebben zal de VYF – VVW werkgroep binnenkort een nieuwe website lanceren (de huidige ziet er op het zachts gezegd afschuwelijk uit). Op de website www.cruiserrating.be kan men weldra, en op een sterk vereenvoudigde wijze, als zeiler / schipper uw Cruiser Rating meetbrief aanvragen, als wedstrijdorganisatie voorlopige meetbrieven berekenen, meetbrieven vergelijken, uitslagen raadplegen, data en links naar andere organisaties terugvinden (vergeet de link naar ClubRacer niet!).

Wat is nu Cruiser Rating precies?

De geest van Cruiser Rating is een meetsysteem om zonder natte meting, kajuitzeiljachten, voorzien van een zeereling en met een leefbaar interieur, de mogelijkheid te bieden tegen elkaar te zeilen. Het is een eerste stap binnen het wedstrijdvaren en dit in een recreatieve en familiale sfeer. Wedstrijdboten en sportboats dienen vervolgens allemaal IRC te varen.

Het doel is zoveel mogelijk boten op het water te krijgen door het inrichten en ondersteunen van verschillende evenementen.

Het beheer van de Cruiser Rating (CR) ligt bij de twee Vlaamse watersportfederaties VYF en VVW-Recrea, door hun technische commissie werd de formule uitgewerkt. Deze zal jaarlijks door de 2 Vlaamse federaties worden geëvalueerd.

Het nieuwe meetsysteem zal zo goed als identiek zijn aan de CRC en wordt onmiddellijk ingevoerd.

Geen meetsysteem zonder wedstrijden

Natuurlijk is er achter de schermen al druk gelobbyd om zoveel mogelijk zeilwedstrijden met kajuitjachten het nieuwe meetsyteem te laten adopteren, want een meetsyteem bestaat niet als er geen deelnemers zijn.

Op het zeilkalender van 2007 zien we alvast een voorlopige opsomming van wedstijden die het CRC de rug toekeren en de nieuwe Cruiser Rating introduceren (uitbreiding mogelijk volgens de werkgroep):

 1. 16/05/07: Wilfordrace
 2. 13/06/07: Schelderegatta
 3. 08/09/07: CR Kampioenschap te Blankenberge
 4. 29/09/07: Goese Sas Trophy
 5. 13/10/07: Antwerp Race

Jos Melis, de Voorzitter van de VYF – VVW werkgroep vertelt ons:
“Tijdens deze aanbevelingswaardige evenementen kan U als recreatieve zeiler deelnemen via een eenvoudige rating”

“U weet dat wij het jaar 2007 ‘noodgedwongen’ zien als een overgangsjaar. Gelieve de vrijwilligers hun vergetelheid en kleine fouten met een glimlach en een aanmoediging te beantwoorden. De zeilsport moet vooruit! Namens VYF en VVW”

De één zijn brood den andere zijn dood

Een gezegde die hier wel steek houdt want het Koninklijk Belgische Yachting Verbond (KBYV) is niet gelukkig met de situatie, sterker nog de emails die de revue van ClubRacer passeren lijken eerder op een moddergevecht dan op constructieve dialogen.

Onze huisreporter Bert Janssen ging op onderzoek:

Vraag aan Sectie zeezeilen KBYV:

"Als het waar is wat ik via-via vernam, heeft het dan nog zin om een CRC-meetbrief aan te vragen?"

Antwoord van Philipe de Troy (de CRC goeroe):

"Er is wel een eenzijdige beslissing ban RvB VYF alles wat nationaal af te breken, dit geldt ook voor het werk van Lucien Lejeune voor IRC...
VVW neemt de toestand te baat om weer zijn eigen meetsysteem op te bouwen, dit betekent alle bestanden, die eigendom zijn van KBYV, te krijgen, en voor zichzelf te gebruiken, alsook, als nationaal CRC zou verdwijnen, met grote inkomsten die ermee komen."

"Er is een officiële beslissing van RvB KBYV 31/01/07, dat een nieuwe of
aangepaste structuur NIET vroeger dan 01/10/07 in plaats zou gesteld worden.
Sectie Zeezeilen dus ook CRC blijven dus bestaan in 2007."

Alleen het feit al dat Philipe de Troy onmiddellijk over de grote meetbrief inkomsten begint leert ons dat de financiën weer een gevoelige snaar blijken te zijn.

Philipe de Troy werd volgens de VYF-VVW werkgroep meerder malen met verschillende voorstellen herhaaldelijk benadert om samen te werken aan het voormalige CRC. Dit werd door Philipe botweg geweigerd.
Pas nadat alle minnelijke pogingen van ± 6 maanden mislukt waren heeft de werkgroep CRC opgegeven en het nieuwe Cruiser Rating geïntroduceerd.

wordt vervolgd...

Discussiëren over Cruiser Rating en het moddergevecht doe je via het ClubRacer forum, natuurlijk!

Labels

Auteur:

 • Ice

  Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: