America's Cup - de planning

Voor de ClubRacers een overzicht van wat ons binnenkort te wachten staat

3 tot 7 april, Valencia Louis Vuitton Cup act 14, een mond vol voor wat enkel betekend dat je op die dagen alle America's Cup boten nog eens een laatste keer samen kan zien zeilen. Na 6 april zal verdediger Alinghi op zichzelf gaan trainen terwijl de andere teams het onderling uitvechten om de Louis Vuitton Cup in hun kast te mogen zetten.

16 april – 7 mei, Louis Vuitton Cup, Round Robins. De Louis Vuitton Cup begint met 2 Round Robins waar elk team eenmaal tegen een ander team uitkomt. 11 teams vechten het uit om een 1 van de 4 plaatsen te verkrijgen in de semi finale. 7 teams zullen na 7 mei hun koffers mogen pakken.

14-25 mei, semi finale. Van de 11 uitdagers blijven er nu nog maar 4 teams over. Vanaf nu zijn er geen gemakkelijke races meer en wordt er gevochten om elke halve meter of zelfs minder (?). Het team dat uiteindelijk aan kop staat mag zijn tegenstander zelf uitkiezen van de overgebleven 3 teams onder hem. Diegene die het eerst 5 wedstrijden wint (best of 9) gaat door naar de finale.

1-12 juni, de finale, er blijven nu nog maar 2 uitdagers over. De winnaar van deze 2 gaat naar huis met de Louis Vuitton Cup en wint zo het recht om tegen de verdediger van de Cup (Alinghi, zoals we hier op de redactie zeggen) te varen. De beste van 9 races kan al na 5 races gevaren zijn, maar het kan ook zoals in 2000 zijn dat het doek pas in de 9de race valt.

23 juni – 7 juli, de 32ste America’s Cup Match. Eindelijk! De verdediger Alinghi heeft nu 2 maanden de tijd gehad om zijn tegenstander te bestuderen. En de aanvaller heeft er 2 maanden racen en trainen opzitten en is verdiend tot hier geraakt om de Cup eventueel mee naar huis te nemen. Maar blijft de Cup in Zwitserse handen? Of gaan de Kiwi’s of de Amerikanen er weer mee lopen?

Foto: De America's Cup in Parijs in het kader van "Road to Valencia" © Fabrice Boissiere

www.americascup.com

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: