Goofies Race maart 2007

Alsnog een mooie zeildag na lang uitstel bij de Goofies zeilrace van maart

De zeilers moesten er even op wachten maar toen werd het toch een mooie zeildag op de Oosterschelde voor Colijnsplaat. Door een kleine maar felle depressie, woei er zaterdagmorgen nog een stormachtige wind (8) met af en toe zelfs stormwind (9).

Omdat de verwachtingen aangaven dat de wind in de middag zou afnemen tot matig, besloten de organisatoren de start uit te stellen en de ontwikkelingen af te wachten. Om 12.00 uur zagen de verwachtingen er goed uit en werd de start voor de 59 deelnemers bepaald op 14.00 uur.

Bijna 20 schippers (of hun bemanningen) hadden geen vertrouwen in het afnemen van de wind, vonden het te laat worden of vonden de baan niet lang genoeg en gingen niet varen.

Vrij precies om 14.00 uur verbeterde de weerssituatie echter geweldig; de zon kwam er bij en de wind nam af Omdat de wind ook “kromp” naar West werd het eerste rak naar het Westen een
schitterend kruisrak.

Ook de tactici kwamen daardoor weer aan hun trekken. Hoewel het leek dat de keuze om aan de Noord-Bevelandse kant te blijven varen niet loonde kwamen de schippers, die dat wel deden, in de uitslagen toch heel goed uit.

Al met al werd het weer een prachtige zeildag. Één schipper zag met de afnemende wind kans om zijn spinaker strak in een knoop om het voorstag van zijn boot te krijgen en moest opgeven. Alle andere 41 boten die gestart zijn hebben de race goed uitgevaren.

In de IMS klasse deden een tweetal nieuwe boten voor het eerst mee in een wedstrijd. De Dehler 44 Eclectic van Coen Lockefeer wist daarbij al direct een 3e plaats te behalen.
De splinternieuwe Salona 42 `Verprojects` met schipper Piet Smet behaalde in zijn eerste wedstrijd een 8ste plaats (op 10 deelnemers).

Bij de IMS boten won schipper Kees Kaan uit Rotterdam met zijn zeiljacht de ROARK (GS 43) ruim voor de Wessel Liesenga (IMX 40) uit Middelburg met de Weerga en Coen Lockefeer uit Breda met zijn nieuwe 44 voeter de Eclectic (Dehler 44).

Bij de ORC-CLUB boten was de eerste plaats voor de Swisslife 2 (met voorlopige meetbrief), voor schipper Ice met het ClubRacer Team uit Antwerpen
(BEL) met hun zeiljacht de Cruiser Racer (Prima 38). Derde werd schipper Johan Bol uit Goes met zijn zeiljacht de A Boen (Stern 33).

Bij de ongemeten boten de familie Wams uit Wolphaartsdijk met hun zeiljacht de Crossroads voor Derk Izaks uit den Haag met zijn bemanning in de Slow Motion en Wim Hendix uit Berchem (BEL) met de boot Stardust die 3e werd.

Foto © en ingezonden door Margit van Hoogstraten

Meer info: Goofies Race

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: