IJspegel Race van 4 maart 2007 - race 10 en 11

Foxy, Stampede en Haddock als eersten in hun klassen

In Scheveningen hangt er een dikke mist. De vlaggen op het Kurhaus wapperen flink en de wind komt uit zuidelijke richting. De zeilcommissie beslist dat het wedstrijdcomité eerst een zicht waarneming op zee zal doen voordat het vertrek signaal aan de vloot gegeven wordt.

En zo vertrekt de Albatros uit een potdichte haven om in dichte mist 1, 7 nm westelijk van de haveningang voor anker te gaan. En dan wordt het turen geblazen. De deining valt mee en er staat een lichte bries. Om 10.00 uur worden de eerste mededelingen naar de deelnemers gedaan. In de haven blijven is de opdracht. Maar tussen tien en half elf klaart het rondom de Albatros op en zo kan om half elf de vloot naar buiten worden gedirigeerd.

De bovenboei ligt op 1,1 nm, richting 160 graden. De stroom staat in ZW richting dwars op de baan. Het is volle maan, dus twee dagen voor springtij. Om 11.40 gaat de Tangoklasse voor drie rondes van start. De Tensing dreigt het meest bij de pinend. Tenslotte valt de Foxy in het startschot en is de Futuro te vroeg. Zij komt keurig terug en maakt een correcte start.

Vijf minuten later is de start van de Uniformklasse. Zij gaan voor twee rondes. De Stampede en Blue InQ komen als eersten achter het startschip vandaan. De Stampede drukt de Blue InQ omhoog, zij krijgt tenslotte ruimte om af te vallen en achter de Stampede langs te starten. De start is clear en zo gaan deze boten correct gestart naar de bovenboei.

De Viktorklasse vertrekt ook voor twee rondes. De Haddock ligt bij de pinend en komt tenslotte over stuurboord de lijn over. De Lucifer gaat echter als eerste over de lijn. En zo kan het comité weer aan de eieren met spek terwijl de deelnemers hun rondjes draaien.

Foxy meldt zich als eerste bij de benedenton gevolgd door de Daikin en Stella Maris. Bij de Uniform klasse komt de Blu InQ als eerste beneden gevolgd door de Stampede. Haddock meldt zich als eerste van de Viktorklasse. Lucifer volgt maar heeft problemen met de spi en zeilt de boei ver voorbij. De Bolder volgt zeer snel, andere bemanning aan boord?

De Tangoklasse meldt zich voor de tweede keer. Foxy heeft spi problemen en verspeelt zijn eerste plaats. Daikin gaat mooi ronde de boei, Stella Maris schiet ook door, Triple P en Van Uden TUD gaan scherp langs de boei gevolgd door ook een goed draaiende Maas.

De eerste finisher van de Uniformklasse vergeet boei drie te ronden en Blue InQ, die een mooie race voer, krijgt een dsq. Stampede wint in zeil en gecorrigeerde tijd, gevolgd door de EscXape en de Bolocan. Bij de Tangoklasse wint de Daikin gevolgd door de Foxy. Bij de Viktorklasse komt de Gems als eerste binnen, maar in gecorrigeerde tijd wint de Bolder.

Om 13.10 uur is de tweede start van Uniformklasse. De stroom is erg afgenomen en zal rond twee uur naar het NO gaan staan. Mooi verdeeld over de lijn vertrekken de boten van de Uniformklasse naar de bovenboei. De Tangoklasse vertrekt vijf minuten later. Ze starten weliswaar verdeeld over de lijn , maar niet erg scherp en het comité heeft zo een makkie bij de lijnwaarneming. Foxy vertrekt op het midden van de lijn als eerste. Bij de Viktorklasse gaat de Haddock te vroeg en komt keurig terug.

De wind gaat om en het vervangend merkteken wordt ingezet. De bovenboei gaat naar 150 graden en bij de benedenboei worden de zeilers geïnformeerd. Alle deelnemers begrijpen de procedure.

Wederom zien we de Blue InQ als eerste bij de benedenton met Stampede en EscXape op de hielen. Ook de Foxy voert de Tangoklasse weer aan. Ondanks het tijdverlies bij de start komt de Haddock toch als eerste van de Viktorklasse rond de boei. Iedereen draait zijn rondes. De stroom gaat om en bij de bovenboei staat er een onverwachte kolkende stroom die boten naar de boei trekt. Tijdens het finishen van diverse klasses komt er een bericht van de Mojo dat zij de bovenboei hebben losgevaren. De boeienboot wordt gelanceerd en deze vangt de boei op. Zij is ongeveer 400 meter van haar plaats weggedreven.

Op de wal komt de jury er aan te pas om te onderzoeken of er voor of nadeel voor boten heeft plaats gevonden. Samen met de wedstrijdleider vindt een reconstructie van de race plaats en wordt door de jury besloten dat geen van de boten wezenlijk voor of nadeel van deze vrije loop van de boei hebben gehad.

Zo eindigen Foxy, Stampede en Haddock als eersten in hun respectievelijke klassen. In Syrra is het weer gezellig toeven en zo wordt een mooie zeildag weer afgesloten.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: