Meteo avond in Broechem

  • Author: Yan T.
    Date: vr, 09/03/2007 - 10:14

Joep Straus weet waar de wind vandaan komt

In de zeilclub van Broechem (de ZSC Broechem) organiseren ze op regelmatige basis (zoals zij het noemen) Een zeilcafe. Mensen die dan iets naar voor willen brengen wat ergens zeilen aanbelangt, krijgen zo de kans op een niet geforceerde manier hun ding te doen.

Joep Straus, die vele waarschijnlijk nog wel kennen van North Sails, is een gepassioneerd amateur meteoroloog, en ik zet er amateur bij omdat het geen professional is (hoewel hij er wel als een kan doorgaan als je het mij vraagt). Daarbovenop zeilt hij al van jongs af aan wedstrijden van optimisten tot grote jachten en dit overal in de wereld.

Joep heeft voor ons op 3 maart een heel verstaanbare manier voor de gewone mens de wereld klimatologie wat uit de doeken gedaan. Hoe het eigenlijk komt dat er wind op onze aarde waait, wat ons weer juist bepaald en hoe je op een Bracknell kaart de wind kan meten. En nog veel meer natuurlijk, maar daarvoor had je de avond moeten bijwonen.

Wil je ook Joep's meteo lessen bijwonen?

Wat betreft zo’n avondje ‘Joep’s meteo lessen bijwonen’, kan ik jullie vertellen dat hij van plan is het 2de deel van zijn uiteenzetting in de nabije toekomst op dezelfde locatie voor te brengen.

Het 2de deel van Joep's meteo avond zal gaan over wat er zoal de wind kan beïnvloeden. Er wordt bijvoorbeeld 23 knopen wind voorspeld uit het Zuid Westen, maar als het dan zover is blijkt die wind 16 knopen (of 35 knopen!) sterk te zijn en uit het Noord Westen te komen? Hoe komt dat? Waarom gebeurt dat? Kan ik dat zelf voorspellen? Joep zal zulke zaken en meer uitvoerig bespreken in een volgend zeilcafé.

De datum waarop het 2de deel zal plaatsvinden, zal binnenkort bekend gemaakt worden via ClubRacer.be.

Wij danken Kevin Paesmans voor het toezenden van de foto's.

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: