SOLOCEANS: Nieuwe solo zeilwedstrijd rond de wereld

Afwachten nu of de heren en dames zeilers zich bij bosjes gaan aanmelden voor alweer een solo zeilrace rond de wereld

Tijdens een persconferentie in het Parijse Oceanografisch Instituut op maandag heeft een grote baas van het Franse Veolia Environnement, actief op het vlak van milieugebonden dienstverlening (huisvuilophaling en zo), aangekondigd dat ze hoofdsponsor worden van een nieuwe zeilrace: de Veolia Soloceans.

Het nieuwe aan deze 26.000 zeemijl lange wedstrijd, is dat ze in twee etappes gezeild wordt (van Frankrijk naar een haven in Nieuw-Zeeland en dan verder weer naar Frankrijk), en dat je er enkel aan kan deelnemen in een door de wedstrijdorganisatie verhuurde identieke 16 meter lange enkelrompsjachten.

Het startschot van de eerste editie zal op 25 oktober 2009 weerklinken, waarna de wedstrijd elke twee jaar gevaren zal worden. Solo uiteraard, want Fransen zijn op zeilgebied vooral groot geworden in die zeildiscipline. Het gezegde gaat immers dat je met pakweg tien Britten een perfect team kan maken, maar neem 10 Fransen, en je hebt ... 10 Fransen (uitzonderingen bevestigen de regel).

Grote bezieler van dit evenement is ene Yvan Griboval (en zijn bedrijf SailingOne): oud zeiler-journalist, die al enkele jaren met het idee rondloopt om een soort Vendée Globe te organiseren voor een eenheidsklasse van min of meer betaalbare schepen.

Welke type zeilboot?

Het wedstrijdschip is inmiddels getekend door het Franse duo Finot-Conq (en met advies van Michel Desjoyeaux): carbon waar de klok slaat, mét kantelkiel en een enorme boegspriet inclusief gennaker. De bouw van het eerste exemplaar is inmiddels in volle gang bij de werf Technologie Marine in Saint-Philibert (vlakbij het meer bekende La Trinité-sur-Mer). Verwacht wordt dat een twaalftal schepen gebouwd worden voor de aanvang van de eerste editie van de Soloceans.

De officiële naam van de boot wordt “Veolia Oceans®”. De constructie van de boot in geïmpregneerde koolstof die op 90° gebakken wordt, garandeert dat de schepen allen quasi rond hetzelfde gewicht zullen uitkomen en qua sterkte en stijfheid in niets zullen verschillen. Romp en dek, maar ook de uitrusting van de schepen zijn identiek: North 3DL-letjes, Harken dekbeslag, Lancelin touwwerk, Karver rollers, een Nanni dieseltje en electronica van NKE ... lang niet mis.

Het milieu is ‘hot’

Veolia zou Veolia niet zijn als er geen ‘milieuvriendelijk’ aspect aan vastkleeft. Je kan nu éénmaal moeilijk met afval pronken, daarom ligt ook bij Veolia de nadruk op milieuvriendelijke verwerking ervan (Veolia is wel veel meer dan enkel afvalverwerking).

Enfin die Yvan Griboval heeft voor Veolia een heus wetenschappelijk programma uitgewerkt, dat inhoudt dat alle schepen uitgerust zullen worden met (identieke) meetapparatuur zodat tijdens de hele wedstrijd klimatologische en oceanografische gegevens zullen gemeten worden. Alle meetgegevens worden ter beschikking gesteld van wetenschappers, ‘zodat we onze planeet beter leren begrijpen, en haar beter kunnen beschermen’. U begrijpt wel: het milieu is een ‘hot’ thema, en op die kar springt graag menig bedrijf.

Afwachten nu of de heren en dames zeilers zich bij bosjes gaan aanmelden voor alweer een solo zeilrace rond de wereld. De vierde inmiddels, na de Vendée Globe, Velux 5 Oceans en de Global Ocean Challenge.

www.soloceans.com

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: