Licht weer bepaalt Easter Optimist Regatta 2007

Tijdens het Paasweekend van 2007 (6-9 april) organiseerde Watersportvereniging Braassemermeer samen met de OCN (Optimist Club Nederland) de 22e International Easter Optimist Regatta. Dit jaar streden er zo’n 250 jonge zeil(st)ertjes uit 10 landen om de titel in dit prestigieuze evenement. Er verschenen zelfs deelnemers uit de Verenigde Staten aan de start.

De zeilertjes werden ook dit jaar in 6 groepen verdeeld welke afwisselend tegen elkaar voeren. Vrijdagmiddag 6 april ging het evenement van start met de eerste twee races, maar al de hele voorafgaande week waren er deelnemers uit diverse landen aan het trainen om te wennen aan de lokale omstandigheden. Zaterdag en zondag stonden er 3 wedstrijden op het programma. Na de races van zondag werden aan de hand van het klassement de 3 groepen voor de 2 finale races van maandag vastgesteld.

Vrijdag, de eerste officiële wedstrijddag van de Magic Marine Easter Regatta, was het al mooi weer, maar niet direct om te zeilen. De zon liet zich met regelmaat zien maar de wind was zwak en daardoor kon er niet meer dan één wedstrijd gevaren worden. De Engelsen waren sterk aanwezig in de voorste gelederen van de verschillende startgroepen van de openingsrace.

Zaterdag was het de bedoeling om de gemiste race van vrijdag in te halen, dus vier wedstrijden in totaal. De wind was echter wederom matig en uit uiteenlopende richtingen zodat de teller bij de eerder geplande 3 wedstrijden bleef steken. Na twee dagen ging Philip Sparks (GBR) aan de leiding, direct gevolgd door Graham Landy (USA) en de Nederlander Pieter Goedhart.

De mist waarmee eerste Paasdag begon, maakte al snel plaats voor opklaringen en daarmee kwam ook de wind, deze keer uit westelijke richtingen en zwak beginnend maar later toenemend. De eerste start was een half uur vertraagd en de windshiften maakten het voor zowel zeilers als wedstrijdcomité niet gemakkelijk. Gedurende de dag stabiliseerde de windrichting en daardoor konden toch 4 wedstrijden gezeild worden. Voor de splitsing van de vloot in Goud, Zilver en Brons voor de twee finale races van maandag, werd het klassement ruimschoots aangevoerd door Philip Sparks; de nummer twee van de Easter Regatta van vorig jaar en de nummer vier van 2005.

Maandag werd de eerste start uitgesteld vanwege lopende protesten en daardoor vertraagde vlootindeling. Gelukkig waren de weergoden het evenement gunstig gezind, met zon en circa 10 knopen wind uit het westen. Er werden twee spannende finale races gezeild met veel diskwalificaties in de Zilver vloot vanwege te vroege starts. De competitie in de Gold fleet was hevig maar de overtuigende winnaar van de Magic Marine Easter Regatta 2007 werd Philip Sparks, voor de Amerikaanse Morgan Kiss en Miikka Nikkilla uit Finland.

Beste Belg werd Stijn Van Hove op de 5e plek en beste Nederlander werd Guus Neeleman op de 7e plaats.

TOP 5 einduitslag (1 aftrekwedstrijd)

1. Philip Sparks (GBR 5556) 16 punten
2. Morgan Kiss (USA 15215) 33 punten
3. Miikka Nikkilla (FIN 465) 51 punten
4. Hampus Appelgren (SWE 4217) 51 punten
5. Stijn Van Hove (BEL 1075) 79 punten

Complete uitslagen en meer informatie over WV Braassemermeer en de Easter Regatta kunt u vinden op
www.braassemermeer.nl

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: