Holmatro tweede tijdens de Spi Ouest-France Regatta

In het zonovergoten Paasweekend heeft in Trinite sur mer het Spi Ouest-France evenement plaats gevonden. Zeilers uit allerlei streken namen deel aan deze wedstrijden. In het IRC 1 veld traden uit Nederland aan de Holmatro en de Eclectic.

Het Holmatro team bestond uit een groep geselecteerde zeilers waarvan een aantal nog deelgenomen hebben aan het succesvolle Holmatroteam met Hans Horrevoets en waarvan een aantal vorig jaar meezeilden in de Tour de Voile met de Van Uden TUDelft.

Vrijdag, de eerste dag van het evenement, startte de Holmatro in het IRC 1 circuit met 46 boten. Deze dag kwamen zij als eerste in gefinishte tijd over de lijn. Groot was de teleurstelling toen geconstateerd werd dat bij de India-vlag procedure de 1 minuut regel was overschreden, met een OCS tot gevolg.

Zaterdag was meer wind en werd er gestart met een “super-banaan” gevolgd door een “cotier” van 27 nm. Een lange dag met name veroorzaakt door de afnemende wind , was het gevolg. De cotiers werd gewonnen in tijd, in gecorrigeerde tijd leverde het een vierde plek op. De “super-banaan”werd een derde plek.

Een redelijk tevreden team arriveerde ’s avonds om 19.00 uur aan de steiger, zich alweer mentaal voorbereidend op de volgende dag waarin de windverwachtingen tot optimisme stemde.

Op eerste Paasdag was het wederom stralend mooi weer. Er werd gestart met een “super-banaan”gevolgd door een “cotier”van 16 nm. De banaan weer een derde plek. Bij de “cotier”was er sprake van concentratieverlies bij het Holmatro-team en moest er genoegen genomen worden met een 5e plaats.

Op de steiger werd al een Frans bod op de Holmatro gedaan.

Bij het bestuderen van de uitslagen bleek dat er nog veel mogelijk was. Nr 1 de Courrier du Coeur stond boven aan met 6 punten en een aftrek van 9 punten. De Holmatro stond 7e met 15 punten en een OCS als aftrek.

Tweede Paasdag was de 1e start om 9.30 uur. Weer volledig geconcentreerd vertrok het Holmatro-team om 7.30 uur uit een zeer stille haven. Tijdens de race voeren zij een groot gedeelte voor het wedstrijdveld uit, met geen concurrenten in de directe omgeving. Vlak voor de finish viel de wind weg en liepen 3 achter varende boten in op de Holmatro. Zij werd toch weer eerste in gefinishte tijd en derde in gecorrigeerde tijd. Tenslotte finishten reglementair totaal 11 boten en raakte de rest verstrikt in tegen stroom en totaal geen wind.

Al met al was de Franse Courrier du Coeur niet meer van zijn eerste plek te verslaan en veroverde het Holmatro team een mooie tweede plaats.

Tijdens de prijsuitreiking stond een stralend team op het podium en smaakte de champagne, om deze 2e plek te vieren, uitstekend.

Verwachtingsvol kijken wij uit naar de volgende wedstrijden waarin het Holmatro-team zich zal gaan meten met het Nederlandse en Belgische IRC circuit.

foto © Marc Ollivier

Top 3 en overzicht Benelux uitslag IRC 1

1. Courrier du Coeur (FRA - First 44.7) 15 punten
2. Holmatro (NED - GS 44) 18 punten
3. J Lance (FRA - J 122) 19 punten
...
11. Oxygen (BEL - IMX 40) 50 punten
19. Eclectic (NED - Dehler 44) 90 punten

Meer info en alle uitslagen op:
www.spi-ouestfrance.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: