Semaine Olympique Française zondag van start

De Semaine Olympique Française is een van de drie grootse Olympische voorbereidingsevenementen naast de Holland Regatta en de Sofia Cup. De organisatie verwacht dit jaar meer dan 1000 topzeilers uit zo’n 50 landen in elf verschillende Olympische klassen. De zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg uit Nederland komen aanstaande zondag voor het eerst in actie. Het evenement duurt tot en met vrijdag 27 april.

Met nog 475 dagen te gaan tot de Olympische Spelen van Beijing neemt de spanning voor de Nederlandse topzeilers toe. In het selectiereglement wordt direct duidelijk dat bond streeft naar een zeer vroege selectie en nominatie, een jaar voor aanvang van de spelen.

De doelstelling van het Afdelingsbestuur Topsport luidt: Het behalen van medailles op de Olympische Spelen. Belangrijk daarbij zijn (a.) de selectie van de juiste kandidaat en (b.) het mogelijk maken van de ideale voorbereiding.

Het Afdelingsbestuur Topsport van het Watersportverbond bestaat uit oud Olympiërs Pieter Keijzer (voorzitter), Dorien Hoekstra-de Vries, Stephan van den Berg, Guido Alkemade en Cees van Bladel.

Het streven is om de top-medaillekandidaten een ideale voorbereidingstijd van een jaar te beiden. Concreet betekent dit om direct na de Pre-Olympics in Qingdao (augustus 2007) kandidaten te kunnen voordragen, behoudens het tonen van vormbehoud in 2008. Indien dat niet mogelijk is spelen de WK’s 2008, die hoofdzakelijk in de maanden januari en februari 2008 gehouden worden, een belangrijke rol.

De Delta Lloyd Kernploeg uit Nederland bestaat op het moment uit de volgende 16 zeilers:

  • 470 klasse dames: wereldkampioenen Marcelien de Koning en Lobke Berkhout
  • 470 klasse heren: Sven en Kalle Coster
  • Yngling: Annemieke Bes, Marije Faber, Renee Groeneveld, Floortje Hendrikse, Janneke Hin, Petronella de Jong, Marije Kampen, Mandy Mulder, Brecht van der Werf
  • RS:X (windsurfen): wereldkampioen Casper Bouman en Joeri van Dijk
  • Finn: Pieter-Jan Postma

Windsurfer Joeri van Dijk zeilt niet mee in Frankrijk. De Alphenaar heeft een korte periode van rust ingelast en concentreert zich op de Holland Regatta (23-27 mei) in Medemblik en het allesbepalende Wereldkampioenschap in Cascais Portugal (3-13 juli).

Petronella de Jong vaart niet mee in de Yngling klasse. Ze is herstellende van een zware hersenschudding na een auto-ongeluk op 7 april. De Jong wordt voorlopig vervangen door assistent-coach Marion Kooistra.

De Semaine Olympique Française is te volgen op:
http://sof.ffvoile.net/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: