Peter Laureyssens gestart in de Mini Pavois

De eerste grote 500 mijlswedstrijd van het Ecover 650 seizoen

De spanning was tot 24 uur voor de start van de eerste race van dit Ecover 650 seizoen extra opgepompt. Omwille van een numerus clausus stond Peter Laureyssens op de wachtlijst.

In extremis is hij dan toch toegevoegd aan het deelnemersveld van 65 boten, vijf meer dan wat de organisatoren Grand Pavois Organisation aanvankelijk hadden toegelaten. Door de enorme populariteit van deze experimentele klasse is men overgegaan tot verloting van de vrije plaatsen. De professionele zeilers, zoals Laureyssens zijn daar helemaal niet mee opgezet.

Peter Laureyssens staat nochtans vlijmscherp. Hij heeft de hele winter voltijds aan de voorbereiding gewerkt van wat zijn topseizoen moet worden. De apotheose daarvan zal de Transat 650 naar Brazilië zijn die op 16 september uit ditzelfde La Rochelle start.

Peter was voorgaande winter als enige Belg en derde niet Fransman toegelaten tot de Pôle Finisterre Course au Large in Port La Forèt. Een wedstrijdcentrum voor de absolute topschippers die professioneel solozeilen. De twee laatste winnaars van de Vendée Globe, Vincent Riou en Michel Desjoyeaux maken er deel van uit, terwijl ook Jean Luc Nélias (ex-Belgacom trimaran schipper) er weerkunde stages geeft.

Daarnaast is de Ecover 650 vrijwel altijd in Lorient, Bretagne geweest om het programma van AOSail te volgen. Een professioneel trainingcentrum in de oude Duitse WOII duikbootbasis waar een twintigtal 650 zeilers praktische trainingen en intensieve stages volgen.

Peter Laureyssens: “Er is werkelijk niets aan het toeval overgelaten. Ik heb met toegelegd op een betere bootsnelheid, door ondermeer de hele set van 8 toegelaten zeilen te laten hermaken en testen. De boot is naar de werf geweest voor kleine maar belangrijke aanpassingen zodat hij efficiënter functioneert en betrouwbaarder is geworden. Door de trainingen ken ik de prototypeboot en zijn functies nu ook blindelings. Dat is goed voor mijn zelfzekerheid.”

Ook Raph Van Dessel, de technische manager van het PL Yachtracingteam, ging nog eens over de finale details. Zijn zorg ging uit naar lekken. Vele druppels maken gauw een emmer van 20 liter, ballast die een superlichte Ecover 650 kan missen. Daarnaast werd het elektrische boordsysteem grondig herbekeken, zodat Laureyssens voldoende stroom heeft voor navigatie en de zelfstuurinrichting voor de vier à vijf dagen lange race. Met al dat was Peter haast vergeten voeding in te kopen.

De start van de 500 zeemijlen lange Mini Pavois was vandaag om 12.02 uur voor la Rochelle. De race gaat dan in één ruk de Golf van Biskaje over naar een merkteken, de boei Las Amosucas ter hoogte van Gijon, Spanje om weer terug te keren. Daarvoor moet het eiland Yieu onder de Franse kust aan stuurboord (rechts van de boot) gelaten worden. Weerkundig wordt dit een heuse puzzel. Fritz Buyl, Peters persoonlijke ‘routeur’ van het Oceanografisch Meteorologisch Station van Zeebrugge die Peter naar maat gemaakte adviezen geeft over het te verwachten windpatroon in de Golf, voorspelt weinig wind en kans op buien bij de start. Later komt er meer wind, vooral in het westelijke gedeelte van de golf.

Dat betekent voor Laureyssens en de Ecover 650 al een erg belangrijke eerste race voor dit seizoen waar hij meteen zijn tactische kwaliteiten kan demonstreren tegenover een te duchten concurrentie.

Peter Laureyssens:“Buiten enkele zeiler die door de verloting niet kunnen deelnemen, is de top tien van de klasse hier, zeker de prototypes. Zoals Yves le Blevec en Erwan le Roux die de trimaran 60’ inruilt voor een 650. Net als Le Roux zeilt Isabelle Joshke met een zusterschip van de Ecover 650. Deze Finot ontwerpen zijn pas dit voorjaar uit de werf gekomen en de zeilers hebben dus minder ervaring met de boot en zijn kinderziekten. Maar qua zeiltalent zijn ze niet te onderschatten. In vergelijking met mijn ervaringen in de 650 klasse twee jaar terug toen ik de Transat 650 in de serieboten heb gewonnen, mag je gerust zeggen dat de top veel nauwer - en veel meer aan elkaar gewaagd is en de competitie dus ook zoveel spannender gaat worden.”

Er is nog een andere Belg in deze race: Alexis Hupin vaart in de seriebotenklasse op de Manu Poki.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: