Thierry Schmitter wint goud in de paralympische 2.4 klasse

Enige Nederlander op het ereschavot tijdens de Semaine Olympique Française was de paralympische zeiler Thierry Schmitter. Met nog een wedstrijd te gaan was de Nederlander al zeker van de eindoverwinning.

Na afloop van de wedstrijden stond Schmitter trots naast zijn boot. “Ik heb hier al drie keer gewonnen maar dit is wel de mooiste. Er waren veel sterke tegenstanders. Deze heb ik echt verdiend.”

Thierry Schmitter is geboren in Frankrijk en woont sinds zijn derde in Nederland. De Hagenaar studeerde Maritieme Techniek aan de TU Delft. Schmitter zeilt nu in de 2.4 klasse. Deze gedreven topsporter zeilde van jongs af aan, maar gaf de voorkeur aan de bergsport. Tot Schmitter zijn rug brak na een klimongeluk in 1998. Gevolg was een complete dwarslaesie vanaf de 12de wervel.

“Ik zeil meer dan 130 dagen per jaar. En dan heb ik het over dagen op het water. Dat betaalt nu. Zeker als het harder gaat waaien en er meer golven staan. Dan ben ik echt in mijn element. Ik vind het heerlijk,” zegt Schmitter met een grote glimlach.

Dat Schmitter topfit is zal ook een rol spelen. Volgende week gaat de Schmitter met Ronald Naar een skitrip doen. Daarna moet er weer gewerkt en gezeild worden. Zijn volgende evenement is de Kieler Woche eind juni.

Wat is zijn grote kracht?

“Ik geloof in respect en bescheidenheid. Dat is heel belangrijk. Een beetje nederig zijn, is van groot belang. Zeker als je strijdt tegen en met de natuur. En ik kan ook niet te lang nagenieten. Ik ben nu alweer bezig met wat ik morgen moet doen om beter te worden.”

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: