VELUX 5 Oceans

Bernard Stamm op weg naar derde zege

Het einde van wat uiteindelijk een saaie en voorspelbare zeilrace is geworden, nadert zienderogen. Sinds de vier overgebleven zeilers midden vorige week uit de ‘US of A’ zijn vertrokken (de start werd uitgesteld omwille van een voorbijtrekkende depressie), hebben ze in eerste instantie voornamelijk te maken gehad met lichte tegenwind. Iedereen zette koers naar het noorden, op zoek naar een sterke windstroom die de Open 60-voeters in sneltreinvaart naar Europa kan voeren.

Behalve dan de Spaans/Baskische ‘held’ Unai Basurko, die met zijn PAKEA voor korte termijnwinst ging en pal oost koerste: daar verzeilt hij nu in lichte omstandigheden, en logde bijvoorbeeld het voorbije etmaal maar een schamele 128 mijl, tegenover de meer dan 300 van zijn zeilvriendjes Bernard Stamm en Kojiro Shiraishi, die inmiddels halfweg de Atlantische Oceaan zijn en tegen 15 knopen onder gennaker in een sterke zuidwestenbries naar Bilbao stuiven.

Veteraan Knox-Johnston kreeg vrijwel meteen na de start te kampen met een mysterieus lek, dat zijn hele voorste compartiment onder water zette. Door deze problemen verloor hij het contact met het leidend duo, zodat hij nu al 500 mijl achter de CHEMINEES POUJOULAT ligt. En haal dat maar eens in met een ontketende Stamm...

Podiumplek voor Sir Robin?

Het moraal aan boord van de SAGA INSURANCE is echter oppperbest, want een lokale whisky-stokerij in Norfolk besloot tijdens de stop in de VS om Sir Robin te sponsoren. De kelder van de SAGA INSURANCE is dus goedgevuld.

Nog meer goed nieuws voor de Robin: door de ietwat kneuterige routeerbeslissing van zijn directe Spaans/Baskische tegenstander telt de SAGA INSURANCE nu 368 mijl voorsprong op de PAKEA. In de totaalstand ligt Sir Robin 1 dag en 18 uur achter op de PAKEA, zodat een fraaie derde plek in de einduitslag binnen handbereik ligt. Wie had dat nu gedacht bij het vertrek in Bilbao vorig jaar?

En Dalton?

Wedstrijdheld Graham Dalton is deze week, na nog eens 48 uur oponthoud op de Bermuda-eilanden vanwege een defecte autopilot, uiteindelijk dik buiten de reglementair toegestane tijd in Norfolk aangekomen, onder grote belangstelling van pers en publiek.

Moe, uitgeput zelfs, maar vastberaden over de toekomst: “I’m going to Spain. I’ve said before and I’ll say again: there will be snow on the Equator before I give up.” Van vastberadenheid gesproken…

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: