Zeilrecords: CADIZ – SAN SALVADOR

GROUPAMA 3 op recordschema

Al 4 dagen zijn Franck Cammas en de zijnen met hun 31,5 meter maxi-trimaran GROUPAMA 3 op weg in een poging om de recordtijd (9d 13u 30m 18s) van de PLAYSTATION op het 3884 zeemijl lange traject van Christoffel Colombus te verbeteren.

Het ritme is stevig: na een gezapige eerste dag pikte de trimaran de voorspelde sterke wind op, en de laatste 36 uur wees de speedo nooit minder dan 24 knopen aan. De kleine voorsprong die de groene trimaran al uitbouwde, werd zo iets groter en bedraagt nu al bijna 200 mijl. De GROUPAMA 3 heeft nu de Canarische Eilanden achter zich gelaten, en heeft nu 2700 zeemijl open water voor de boeg, tot op de finishlijn in San Salvador.

Wouter Verbraak, een Nederlander die we nog kennen van de Volvo Oceanrace, is samen met de Fransman Jean-Yves Bernot de routeerder van het team, en zijn voorspellingen geven aan dat de boot beter aanstalten zou maken om wat zuidelijker te gaan varen: de boot moet nu door een overganszone met minder wind, maar krijgt morgen te maken met een 20-knopen sterke ENE-wind. Als de GROUPAMA 3 nu iets zuidelijker gaat, dan is de invalshoek voor de komende dagen veel beter, wat de snelheid ten goede zal komen.

Aan boord wordt schipper Franck Cammas voorts bijgestaan door Marcel Van Triest (navigator), Franck Proffit (de vaste secondant van Cammas – ze zeilen al jaren samen), Pascal Blouin, Fred Le Peutrec, Ronan Le Goff, Loic Le Mignon, Sébastioen Audigane en Bruno Jeanjean.

Om het record te verbeteren moeten deze jongens voor donderdag 3 mei om 21u 17m 35s UT in een lokale bar in San Salvador aan een glas lekkers zitten te slurpen.

foto © Yvan Zedda

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: