Zonovergoten IJspegel met High wind op 1 april

Een bleek zonnetje verschijnt aan de horizon als we op de vroege morgen van zondag van 1 april vertrekken om een IJspegel te gaan doen. Onderweg verandert de zon in een vurige bol en is het stralend weer als we om acht uur in Scheveningen arriveren.

Voorbereiding

De windverwachting is NO-O 5 Beaufort. De Albatros wordt naar de Noord gestuurd en zo vertrekken we om negen uur met een overvol startschip om bij de pier voor anker te gaan. Ouddorp geeft O-NO 4-5 op en de golfhoogte bij de Ooster is 1 meter, bij het Goereeplatform 1,5 meter. Er staat ook een flinke deining en de voor één keer meevarende opstappers op de Albatros hebben het zwaar. Onder hen bevindt zich Nicola Sironi, Chief Measurer of the ORC, uit Milaan. Deze Italiaan is in Nederland voor besprekingen met het Watersportverbond. Hij verkoos de Albatros boven de bloembollen in de Keukenhof en zo gaat het gesprek in de stuurhut ditmaal over ORC en IRC.

De bovenboei gaat op 55 graden, afstand 1,2 nm. Het is twee dagen voor springtij en de stroom loopt tot 13.45 uur naar de zuid.

Eerste start

Om 11 uur starten de boten van de Tango klasse. Ze gaan voor 3 rondes. Rosetta dreigt het meest, ligt tenslotte met de neus in de wind stil tegen de startlijn om daarna af te vallen en toch als eerste te vertrekken met Windveer, Excession en Daikin bij de pinend. All clear wordt gegeven en de eerste boten zijn op weg naar de bovenboei.

Bij de Uniform klasse gaat de IJsvogel na het startschot als eerste over de lijn, gevolgd door de Stampede. De Antares komt vanachter de Albatros en start met flinke snelheid als derde. Drie minuten na de start komen Histos en Blue Inq als hekkensluiters.

Bij de Viktorklasse bevindt de Haddock zich bij de pinend.Zij start over stuurboord voor het hele veld langs. De Columbine is de allerlaatste die naar de bovenboei vertrekt. In het sterrenrestaurant van de Albatros worden door Willem en Ruud weer heerlijke eitjes gebakken. Zelf Italianen zijn er dol op.

De stroom is weer genadeloos

Stella Maris meldt zich als eerste bij de benedenton, overzeilt deze en moet haar spi ver voor de boei strijken om deze nog te kunnen halen. Daikin komt als tweede, maar heeft spi problemen, Rosetta maakt een ronding volgens het boekje en dendert als eerste voor de tweede keer naar Boei 1. De wind blijft gemiddeld 20 knopen met uitschieters naar 26 knopen. De zee is knobbelig en de zon schijnt uitbundig aan een stralend blauwe lucht. De Antares meldt zich als eerste van de Uniform klasse. Samen met de Mojo ronden zij de boei. Er staat veel stroom en deze voert de Bolocan richting Scheveningse haven als de bemanning een hoog in het want wapperende spi niet snel gestreken krijgt. Twister, Maxime en Rabobank vechten om hun plekje bij de benedenboei. Histos overzeilt de boei rigoreus, De stroom is weer genadeloos.

Gem en Haddock voeren de Viktorklasse aan. Drie minuten later meldt zich pas de Lucifer. De eerste spi’s van de Tangoklasse worden al weer waargenomen. Stella Maris ligt weer 1, maar wederom kost het strijken van de spi bij de benedenboei minuten. Ver buiten het veld zien we Picolini tobben. Niet veel later melden zij zich af. Een bemanningslid heeft een gebroken vinger en medische hulp is vereist.

Om 12.02 uur finisht de Antares magistraal onder spi zeilend als eerste van de Uniformklasse. Stampede en EscXape volgen. Stampede wint in gecorrigeerde tijd, EscXape wordt tweede en de Antares derde. Stella Maris komt als eerste bij de Tangoklasse binnen, gevolgd door Rosetta en Triple P. In gecorrigeerde tijd wint Rosetta met Sunshine 4 als tweede en Triple P als derde. Bij Daikin, die met 1 bemanningslid minder zeilt, loopt het niet zo gesmeerd en zij eindigen op een vijfde plaats. Haddock wint bij de Viktorklasse, Lucifer wordt tweede en Inspiratie derde.

Tweede start

De wind is geruimd en de bovenboei moet verlegd worden. Zij komt tenslotte op 70 graden te liggen en om 12.55 is er weer een start voor de Tangoklasse. Woeste Willem en Windveer kiezen voor de pinend en gaan ook als eersten over de lijn. De X-stream en NL Sailing 1 zijn aan de late kant. Er melden zich weer boten af, Grace O’Malley en Bolocan vertrekken met schade aan zeilen naar de haven.

De start van de Uniformklasse is een makkie. Zeven seconden na het startsignaal komen de eerste boten pas over de startlijn. Veel stroom staat er al niet meer. Stampede en Rabobank gaan als eerste. De White Spirit gaat na twee en halve minuut als laatste van de Uniform klasse om aan zijn race van drie rondes te beginnen.

Lucifer is een paar seconden te vroeg bij de start van de Viktorklasse en komt terug. En zo is een ieder weer op weg naar de bovenboei. Temptation en Daikin melden zich af evenals de NL Sailing 3. Allen kampen met problemen en keren terug naar de haven.

Stella Maris, Rosetta en Triple P zitten elkaar op de hielen en Stella Maris gaat als eerste rond de benedenboei. Het drietal wordt gevolgd door Woeste Willem. Bij de Uniformklasse zien we Histos voorin liggen. Na Stampede en Blue Inq gaat zij als derde rond de boei. IJsvogel volgt als vijfde.

Puin ruimen geblazen op de Sunshine 4

Bij de Viktorklasse liggen Gems en Haddock weer ver vooraan. Lucifer draait haar voorzeil rond de stag. Woeste Willem meldt zich af met problemen aan val of stag. Stella Maris komt ver voor het veld uit voor de tweede keer bij de benedenboei. Sunshine 4 gaat plat met spi. Zowel spi als genua verdwijnen in het water. Daar is het aan boord even puin ruimen geblazen.

De zee bouwt zich weer op en op de Albatros maakt het comité zich op voor de finish. Stella Maris komt als eerste gevolgd door Rosetta en een indrukwekkend surfend Tripl P. Rosetta wordt eerste en Triple P pakt de tweede plek. Mojo is de hekkensluiter, maar als je volhoudt word je daar toch nog 13e mee.

Stampede komt als eerste van de volgende klasse binnen, gevolgd door IJsvolgel en Blue Inq. In gecorrigeerde tijd worden zij echter gepasseerd door de Histos studenten die een mooie tweede plek opeisen.

In de Viktorklasse komt Haddock als eerste binnen. Voor de ogen van het comité verliest de Bolder een bemanningslid. Deze wordt door een gijp van boord gelanceerd. De Bolder roept de Albatros niet op, maar probeert halve wind varend zijn bemanningslid te redden. Gelukkig zijn Mario en Arjen in de buurt en duurt de te waterlating niet meer dan een kleine minuut en staat een druipnatte IJspegelaar weer in de kuip van de Bolder. Waarna de Bolder reglementair kan finishen. In de einduitslag wordt Inspiratie eerste, Haddock tweede en staat Elan op een mooie derde plaats.

Twee protesten

Op de wal staat de jury weer gereed om twee protesten te behandelen. Om half vijf is het prijsuitreiking en zit een zonovergoten high-wind IJspegel er weer op. Voor Peter en mij is het de laatste IJspegel van dit seizoen. Met Pasen zitten we in Frankrijk bij Spi Ouest en zal op de Albatros Monique de honneurs waarnemen.

www.ijspegel.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: