Louis Vuitton Act 13: Alinghi blijft bovenaan het rijtje pronken

Race 4

Niemand te vroeg gestart deze keer, maar toch geen start zonder incidentjes. Luna Rossa en El Desafio moeten een rondje draaien wegens een protest bij de comité boot tijdens de start. Door een minimum aan overstag manoeuvres en een conservatieve route te kiezen kon Alinghi met een kleine voorsprong voor Shosholoza aan de boventon uitkomen. Ben Ainslie stuurde Emirates Team New Zealand net iets te dicht bij BMW Oracle door de wind en moest daarom een rondje draaien wat hun helemaal achter in het pak bracht.

Mascalzone Latino kon voor Shosholoza kruipen en zo de 2de plek innemen. Het is duidelijk dat Vasco Vascotto en Flavino Flavini al hun ervaring aan fleetracing in de weegschaal gooien. Alinghi zeilde de rest van de race dominant en verlengde haar voorsprong op elk stuk. Het veld daarachter ging privé match races aan wat resulteerde in een fotofinish van BMW Oracle en Luna Rossa met James Spithill’s team die de 3de plek net van Chris Dickson afsnoepte.

RACE 5

Het was net of alle teams samen werkten, Alinghi kreeg geen plaatsje aan de startlijn en was gedwongen om achter de gehele vloot door te lopen en alleen op rechts te gaan.

Niet veel later, Emirates Team New Zealand NZL 84 en Luna Rossa ITA 94 nek aan nek vechtend voor de leiding eveneens op rechts. Met een paar agressieve manoeuvres tussen beide teams was het uiteindelijk Luna Rossa die als eerste voor de Kiwi’s rond de bovenboei ging. Alinghi die een sterk aandewinds rak vaarde ging als 3de rond de boei. Alle 3 maakten ze met een gybe-set ronding en gaven zo een eigen match race op rechts tentoon. Op het voordewindse stuk liep Luna Rossa uit en ging Alinghi Emirates Team NZ voorbij puur op boatspeed en nam zo de 2de plek in.

In het 2de aandewindse rak jaagde Ed Baird aan het stuur van Alinghi op Luna Rossa. De Zwitsers kwamen van links op slechts een paar meters van de bovenboei uit en wende net iets te dicht bij de Italianen. Terwijl Alinghi eerst rond de bovenboei ging waren ze verplicht om direct een penalty te draaien waardoor ze terug naar een 3de plek vielen. Op meters van de finish lag de overwinning voor elk van deze 3 teams voor het grijpen. Maar het waren de Kiwi’s die hier in Act 13 hun eerste paaltje binnenhaalden. Luna Rossa werd 2de en Alinghi moest het met het brons stellen.

De race werd een teleurstelling voor BMW Oracle Racing. Een golf rolde over het voordek en vaagde de voordekkers weg en nam de genua mee die op zijn beurt de headfoil beschadigde. Tijdens een boeironding ging dan ook nog eens de spi in het water waardoor ze de Middellandse Zee leegvisten, welke ze dan moesten lossnijden (voor de slimmeriken: ze snijden niet de zee los, eh!), door de schade aan de headfoil konden ze in het 2de aandewindse stuk geen genua hijsen en werden 10de. Zie je wel, ook de pro’s maken zoiets mee… .

Maar zij waren niet de enige die problemen hadden, Longtze (beter bekend als China Team) brak de haak van het grootzeil (dat is de haak die het grootzeil bovenhoud, de spanning komt zo niet op de val zoals de boten die de meesten onder ons kennen). Zij zeilden de race verder zonder grootzeil op.

Wat hebben we vandaag geleerd?

Josh Belsky (pit op Alinghi): “It’s a lot easier on you if you can get off the starting line in the front row. In the first race we got away cleanly, Brad [Butterworth] picked the shifts right and did a great job in getting us out in front. Once you get out in front in this class you’re off. In the second race we made it harder on ourselves but we were able to scratch our way back on the first beat. We had our hands full during the whole race but it felt like the boat was going well. I can’t say enough about what a good job the afterguard did in picking our way back into it.”

Foto © Carlo Borlenghi

www.americascup.com

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: