Alinghi blijft dominant in Louis Vuitton Cup Act 13

Emirates Team New Zealand wint Louis Vuitton Ranking

Race 6

Na 2 keer uitstel kon er eindelijk gestart worden in 8-9 knoopjes wind. De “pin end” was the place to be om race 6 te starten, het was dan ook daar waar Team Shosholoza wilde starten. We weten allemaal dat de perfecte start ‘juist op het schot over de lijn gaan’ is, en niet juist voor het schot. Die eer viel deze keer de Zuid Afrikanen te beurt. Ze zaten in het midden van een aantal boten dus viel het niet mee om terug te draaien. De grote jongens lagen al snel voor op links en Alinghi volledig vrij, comfortabel gestart aan het startschip.

Karol Jablonski, stuurman van Desafio Espanol 2007 zeilde in het midden van de baan, deed niet al te veel overstagjes en kwam daardoor eerst aan de bovenboei. De Spanjaarden vaarden zonder stress, hadden een goede bootspeed en werden in het laatste voordewindse stuk even bedreigt door Alinghi maar de verdedigers waren net niet snel genoeg. ESP 97 wint hier haar eerste paaltje, 7 sec voor Alinghi. Olé!

Na een zeer sterk voorkomen op vrijdag zagen we Luna Rossa 2 keer aan de verkeerde kant opkruisen en op een teleurstellende 8ste plaats finishen. Wat maakt dat de volgende (en laatste) race beslissend zal gaan zijn voor wie het eerste van de 3 Italiaanse teams zal zijn.

Race 7

Waarschijnlijk de beste demonstratie van hun uitzonderlijke boatspeed en teamwork, in deze laatste race van de Louis Vuitton Cup Act 13, waar we Alinghi zagen winnen. Hun paaltje in deze Act 13 verdienden ze ondanks dat ze 40 seconden te laat zijn gestart achter de gehele vloot, na een wederom slechte start.

China Team start sterk, maar het waren Desafio Espanol (vol zelfvertrouwen van hun laatste race) samen met BMW Oracle Racing en Luna Rossa die voor de kop van het pak vochten. Bij de boventon was het Larry Ellison’s Amerikaans team dat er eerst rond ging gevolgd door de Spanjaarden en Luna Rossa.

Maar de arbiters oordeelden dat El Desafio te dicht bij Luna Rossa overstag is gegaan bij het naderen van de boei, en moesten een rondje draaien. Bij het uitvoeren van dat rondje kwamen ze te dicht in de buurt van Areva Challenge en Thierry Peponnet liet zijn protest vlagje zien,… de arbiters lieten de Desafio nog eens draaien wat hun helemaal naar het einde van de vloot bracht.

Luna Rossa plakte in het eerste voordewindse rak als Sikkaflex aan BMW Oracle, en liet daardoor toe dat Alinghi die nu 3de lag, zijn ding kon doen op links. Aan de lij-gate dropte Alinghi vlot zijn spi, voltooide een mooie ronding en klapte naar links waarbij ze Luna Rossa en BMW Oracle naar rechts lieten gaan. Een tacking duel tussen Oracle en Luna Rossa gecombineerd met een positieve shift voor Alinghi resulteerde in het volgende: Alinghi eerst rond de boei en Vincenzo Onorato’s Mascalzone Latino Rascals die hun rivaal Luna Rossa voorbij gingen.

15 seconden na Alinghi kwam Oracle rond de boei gedraaid op 16 sec gevolgd door Mascalzone (reeds voor Luna Rossa). In het laatste voordewindse rak was er geen ranking verschil meer voor de leiders en Alinghi ging 34sec voor BMW Oracle over de finish. Mascalzone werd 3de en plaatst zich daardoor juist een puntje achter Emirates Team New Zealand die 2de overall werden.

De match races van de eerste eliminatie Round Robbin rondes voor de officiële uitdager voor de America’s Cup, begint op 16 april. Wie gaat er hier in de top 4 eindigen?

Foto © Carlo Borlenghi

Valencia Louis Vuitton Act 13 einduitslag
1 - Alinghi (SUI 91) - 78
2 - Emirates Team New Zealand (NZL 84) - 64
3 - Mascalzone Latino-Capitalia Team (ITA 99) - 63
4 - Luna Rossa Challenge (ITA 94) - 60
5 - BMW Oracle Racing (USA 87) - 57
6 - Desafio Espanol 2007 (ESP 97) - 55
7 - Team Shosholoza (RSA 83) - 43
8 - Victory Challenge (SWE 96) - 35
9 - AREVA Challenge (FRA 93) - 31
10 - United Internet Team Germany (GER 89) - 29
11 - +39 Challenge (ITA 85) - 17
12 - China Team (CHN 95) - 15

Challengers' Ranking - Louis Vuitton Ranking
1 - Emirates Team New Zealand, 4 points
2 - BMW Oracle Racing, 3
3 - Luna Rossa Challenge, 3
4 - Desafio Espanol 2007, 3
5 - Mascalzone Latino - Capitalia Team, 2
6 - Victory Challenge, 2
7 - Team Shosholoza, 2
8 - AREVA Challenge, 1
9 - +39 Challenge, 2
10 - United Internet Team Germany, 1
11 - China Team, 1

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: