Louis Vuitton Cup: China Team haalt de leider onderuit

Round Robin 2 - FLIGHT 2

China Team die helemaal onderaan het rijtje staat haalt haar eerste punten binnen door leider BMW Oracle naar huis te varen. De titel van het vorige Louis Vuitton bericht "Van Zero to Hero" heeft nu nog meer waarde.

Niemand zou verwacht hebben dat BMW Oracle ooit achter China Team zou finishen en diegene die daar toch geld op hebben gezet, hebben dik verdiend vandaag. Na duidelijk de snellere boot te zijn na de start, kwam de genua uit de Tuffluff, en de Chinezen konden hierdoor de Amerikanen passeren. Het BMW Oracle Racing Team was nog in de mogelijkheid om een 2de genua te hijsen, maar het verschil was te groot en China team vaarde haar eerste paaltje en haalde 2 punten binnen.

Het Franse Areva Challenge ging Mascalzone Latino voor in het eerste aandewindse rak met amper 8sec verschil aan de bovenboei. In de buurt van de leeward gate loefde de Franse stuurman ‘Sebastian Col’ Mascalzone op en verdiende zo een penalty omdat de Italianen niet genoeg vrij konden houden. De Italianen gingen uiteindelijk Areva voorbij maar hadden nog wel de druk van die penalty op hun schouders. De Italianen probeerden hun penalty kwijt te spelen door al loevend de Fransen er eentje aan te smeren, maar de scheidsrechters dachten daar anders over. Op het laatste voordewindse rak kon Mascalzone nog uitlopen, maar niet ver genoeg meer om hun penalty eruit te kunnen zeilen. Areva won welverdiende punten.

Gedurende de pre start hield Ian Percy van +39 Desafio Espanol vast in de dode hoek nabij de comité boot. Het Italiaanse team kon eerst starten, maar kreeg het toch terug aan de stok met de Spanjaarden via een tackingduel. +39 dwong Desafío naar de rechtse kant van de baan waardoor ze als eerste de bovenboei met 23sec verschil konden ronden. +39 leek het erg naar haar zin te hebben aan de benedenboei met al 29sec verschil totdat de genuaschoot het begaf in het aandewindse rak. Hierdoor kwamen de “Espanol’s” terug dichterbij, maar het was +39 die eerst om de bovenboei ging, nu slechts nog gescheiden door 9 seconden. Op het laatste voordewindse rak liep Desafio langzaam in en kon met slechts 1sec verschil de match winnen van +39.

Team Shosholoza ging United Internet Team Germany voorbij in het eerste aandewindse rak en werd niet meer bedreigd. Ze wonnen met 1:23. Victory Challenge had een vergelijkbare spannende wedstrijd tegen Luna Rossa, welke de Italianen wonnen met 27seconden

FLIGHT 1 - Matchen 4 en 5

De voorlaatste match van Flight 1 werd gevaren tussen Emirates Team New Zealand en Mascalzone Latino die er een stevig robbertje tacking duel op na hielden tijdens het eerste aandewindse rak. Het leek een evenwichtige strijd waar beide partijen even sterk leken totdat de Nieuw Zeelanders van een shift konden profiteren om hen eerst rond de bovenboei te laten gaan. Voor de wind liepen de Kiwi’s dan ook nog een beetje uit, maar in het 2de aandewindse stuk had Mascalzone de eer om een goede shift te benutten en kwam terug dichterbij. Nadat Team NZ toch nog met 33sec verschil om de bovenboei was gegaan brak de spiboom op Mascalzone waardoor er ook nog eens een crewmember over de zij ging. Hij werd terug aan bord gehesen, maar het kwaad was geschied en al wat ze konden doen was ETNZ over de finish volgen.

+39 had haar 2de spannende race van de dag tegen Areva Challenge. Na het (voor hen) gewone gedoe met tacking duels, nek aan nek racen, scherpe boeirondingen, enzovoorts gebeurde er het volgende… Na een haastige laatste gijp op de lijn naar de gate, begaf de spival van de maar net achterliggende +39 het waardoor de spi voor de boot uit het water in ging en de boot van de Fransen raakte. Doordat de spi hun boot raakte kreeg +39 hierdoor een penalty. Op dit moment, zo dicht bij de finishlijn betekende dit dat de match toebehoorde aan de Fransen.

De standings:

1. BMW Oracle Racing USA 98 met 23pts
2. Luna Rossa Challenge ITA 94 met 23pts
3. Emirates Team New Zealand NZL 92 met 20pts
4. Desafío Español ESP 97 met 19pts
5. Victory Challenge SWE 96 met 16pts
6. Mascalzone Latino Capitalia ITA 99 met 14pts
7. Team Shosholoza RSA 83 met 14pts
8. Areva Challenge FRA 93 met 13pts
9. +39 Challenge ITA 85 met 6pts
10. United Internet Team Germany GER 89 met 3pts
11. China Team CHN 95 met 3pt

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: