Bruine Bank race na 56 jaar weer van stal gehaald

Wat ooit de kwalificatie was voor het lidmaatschap van de Noordzee Club

In 1951 werd een nieuwe wedstrijd geboren en wel de zogenaamde 100-mijls race, ook wel de Bruine Bank Race genoemd, van Hoek van Holland, rond een uitlegger op de BruineBank naar IJmuiden.

De bedoeling van deze aanvankelijk jaarlijks terugkerende wedstrijd was het stimuleren van de zeezeilwedstrijdsport in Nederland en tevens om deelnemers de kwalificatie voor het lidmaatschap van de Noordzee Club te laten verkrijgen. Vandaar dat deze wedstrijd ook wel eens de 'kinderkamerrace' werd genoemd. (W.P. Coolhaas, Wedstrijdzeilen op zee)

In het Pinksterweekend wordt voor het eerst na 56 jaar weer de Bruine Bank Race gevaren. De wedstrijd is ooit door de Noorzee Club bedacht als kwalificatierace voor het lidmaatschap van de Club. Nu wordt deze klassieker nieuw leven ingeblazen als 100 Mijl Solo/Doublehanded Race.

De start (zaterdag 26 mei) en finish is in IJmuiden en globaal loopt de race vanaf IJmuiden naar een uitloper van de Bruine Bank (twee kardinale boeien) en terug naar IJmuiden.

De wedstrijd wordt onder IRC gevaren en staat open voor Solo- en Doublehanded bemanningen van Mono- en Multihulls vanaf 20 voet.

De wedstrijd is een uit een serie van 3 shorthanded wedstrijden die dit jaar door de stichting Zeilbaak wordt georganiseerd. De 50 Mijl is eind april gevaren vanuit Lelystad en de 1000 Mijl naar Noorwegen en de Shetlands start op 10 juni.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: