57 Voorinschrijvingen voor Vuurschepenrace 2007

Op maandagmorgen 14 mei 2007 telde de Vuurschepenrace 57 voorinschrijvingen. In de Scheveningse haven is momenteel het keuren van de schepen in volle gang. Oud VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen zal dinsdagavond 15 mei om 19.00 uur het startschot geven, waarmee de ABN AMRO North Sea Regatta 2007 officieel begint. Dat doet hij vanaf de klassieke driemaster de Minerva met aan boord ondermeer Erica Terpstra, voorzitter van NOC*NSF.

De sterke vloot begint dan aan de 110-mijl lange overtocht naar Harwich. Deze zeerace wordt het wedstrijddebuut van de VO 70 Mean Machine van schipper Peter de Ridder. De Ridder en zijn team bereiden zich voor op deelname aan de Volvo Ocean Race 2008-09.

Vanochtend rond de klok van 5.00 uur arriveerde de Mean Machine in Scheveningen, waar die nu in de eerste haven langs de visafslag ligt. De zwenkkiel steekt te diep om door te varen naar de tweede haven, waar de rest van de vloot zich bevindt. Vorig jaar eindigde de Volvo Open 70 onder de naam ‘Pirates of the Caribbean’ als tweede in de Volvo Ocean Race. Nu gaat het naar verwachting de veertien jaar oude recordtijd van de Vuurschepenrace verbreken. Dat staat op naam van Jan van Gelderen en zijn bemanning, die met de Bierkaai (een Lutra 40) in 10 uur en 47 minuten onder spinnaker naar de overkant voeren. De ABN AMRO One vormt definitief geen bedreiging, want de zwarte bankboot is niet op tijd terug uit de Caribbean.

Nieuwe kansen

De IMS-winnaar van 2006, de Pinta-M van Atse Blei, is wederom van de partij met zijn Huisman 41. Nu de IMS plaats maakt voor het IRC-meetsysteem, komen sommige deelnemers met andere schepen. Zo verschijnt veelvoudig winnaar Peter de Ridder met een nieuwe Checkmate, een Swan 45, aan de start en beproeft Hagenaar Frans van der Heijden zijn geluk met een Ker 11.3. De Holmatro, een Grand Soleil 44-R, van de jonge schipper Sander Speet is terug van weggeweest en haalde dit seizoen al twee keer het podium van grote evenementen. Naast de Mean Machine doet er nog een oude generatie oceaanracer mee, die uit de Withbread Round the World Race 1997-98 dateert. De huidige Pleomax van Harm J. Prins zeilde toen als Silk Cut de wereld rond. De 60-voeter werd tweede en fungeerde later als trainingsboot voor Team SEB in de allereerste Volvo Ocean Race in 2001-02.

Hans Bouscholte trekt zich terug

Er kwam dit weekend ook een afmelding. Hans Bouscholte schreef zich in om double handed met zijn Open 60 deel te nemen. Na zijn succesvolle poging om het Noordzeerecord te breken, veranderden echter zijn plannen. Bouscholte: “Er meldden zich twee potentiële sponsoren met wie ik deze week in gesprek ga. Dit heeft nu voorrang, aangezien ik het budget voor mijn deelname aan de Barcelona World Race en de Vendee Globe nog niet rond heb.”

Laatste loodjes

“Vanwege de harde wind van de afgelopen dagen komen veel deelnemers wat later aan”, aldus rekenmeester Leo Eggink. “Er zijn 34 aanmeldingen voor de IRC en 39 voor de ORC, waarbij sommige teams in beide klassen uitkomen. Er is duidelijk een trend gaande van grotere en snellere racejachten.” Alle schepen moeten aan bepaalde veiligheidseisen voldoen. Het wedstrijdcomité zal die vandaag en morgen nog controleren. De briefing voor schippers vindt op 15 mei om 16.00 uur plaats.

Over ABN AMRO North Sea Regatta 2007

De ABN AMRO North Sea Regatta start op dinsdag 15 mei 2007 met de traditionele Vuurschepenrace voor de IRC en ORC vloot. Deze offshore-race van 110 zeemijlen gaat van Scheveningen naar Harwich. Na een rustdag klinkt op 18 mei het startschot voor de 180-mijl lange North Sea Race terug naar Scheveningen. De baanwedstrijden voor de Scheveningse kust vinden plaats van vrijdag 25 tot met Pinkstermaandag 28 mei 2007.

Het deelnemersveld bestaat uit open boten, catamarans, olympische- en eenheidsklassen, scherpe jachten en klassieke schepen.

De ABN AMRO One, winnaar van de Volvo Ocean Race 2005-06, zal gedurende die dagen in de eerste haven te bewonderen zijn.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: