Jozias van Aartsen geeft startschot Vuurschepenrace 2007

Op dinsdagavond 15 mei 2007 gaf oud VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen 19.00 uur het startschot van de Vuurschepenrace en daarmee van de ABN AMRO North Sea Regatta. In tegenstelling tot vorig jaar waren de condities nu rustig met een matige westenwind en soms een waterig zonnetje. Uiteindelijk begonnen 56 teams verdeeld over drie startgroepen aan de 110-mijl lange oversteek naar Harwich. Zoals verwacht, nam de VO 70 Mean Machine van Peter de Ridder gelijk een voorsprong op de directe tegenstanders.

De 70-voeter was een opvallende verschijning in het bonte veld van jachten die veelal twee keer zo klein zijn. Ondanks het wedstrijddebuut van Team Mean Machine met de VO 70, is het tegelijkertijd een thuiswedstrijd en dus bekend water. Team Captain Dirk de Ridder, die de laatste Volvo Ocean Race aan boord van hetzelfde schip volbracht: “De meeste van ons hebben hier vroeger veel gevaren en bovendien is Peter lid van Jacht Club Scheveningen.” In de reling hingen ondermeer Gert van der Heijden, schipper van het oude Team Delft Challenge, en Simeon Tienpont die deel uitmaakte van de high potentials op de ABN AMRO Two. De racemachine wordt op de vroege woensdagochtend van 16 mei in Harwich verwacht. Een half uur na vertrek in Scheveningen, lagen de Eclectic van schipper Koen Lockefeer, de Holmatro van Sander Speet en de Scheveningse Daikin Airco van Frans van der Heijden dicht bij elkaar in de buurt. Het is voor het eerst dat de Nederlandse IRC-vloot het in een offshore tegen elkaar opneemt. Morgenochtend zal blijken hoe voorlopig de verhoudingen liggen.

Over ABN AMRO North Sea Regatta 2007

De ABN AMRO North Sea Regatta start op dinsdag 15 mei 2007 met de traditionele Vuurschepenrace voor de IRC en ORC vloot. Deze offshore-race van 110 zeemijlen gaat van Scheveningen naar Harwich. Na een rustdag klinkt op 18 mei het startschot voor de 180-mijl lange North Sea Race terug naar Scheveningen.

De baanwedstrijden voor de Scheveningse kust vinden plaats van vrijdag 25 tot met Pinkstermaandag 28 mei 2007. Het deelnemersveld bestaat uit open boten, catamarans, olympische- en eenheidsklassen, scherpe jachten en klassieke schepen.

De ABN AMRO One, de winnaar van de Volvo Ocean Race 2005-06, zal gedurende die dagen in de eerste haven te bewonderen zijn.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: