Peter Laureyssens kijkt terug op de eerste 2 wedstrijden van het seizoen

Mini Pavois: 64 deelnemers / Solo / 2de plaats

Vertrokken scherp aan de wind bij 10-15 knopen wind. De bootsnelheid is goed en bij het vallen van de avond rond ik als eerste Ile de Re (kort gevolgd door Sam, Yves en Erwan) . Daarna gaat het richting Zuiden en de wind neemt toe. Eerst 20 knopen en alles gaat goed (Gennacker en1 reef in het grootzeil). De wind blijft toenemen en ook de golven. De eerste opgaven lopen binnen (onder andere Yves met een gebroken roer).

Rond middernacht waait het 30 knopen met windstoten tot 35 knopen en het gaat goed fout. Chinese gijp! De boot ligt plat op het water. Ballast en zwenkkiel aan de verkeerde kant, de gennacker onder de boot, alle bovenste zeillaten gebroken en anemo weg.

Na een uurtje werk terug op weg richting Spanje onder solent alleen deze keer (in plaats van 15 knopen gaat het nu tegen 7-8 knopen). Het grootzeil is naar beneden gehaald. De bovenste zeillat is niet alleen gebroken, maar ook de zeillatzak is weg. Dus naald en draad boven gehaald om de nieuwe zeillat aan het zeil vast te naaien. Tegen 4 uur ’s morgens is het zeil terug naar boven (met 3 reven) en kan ik eindelijk wat gaan rusten.

De volgende morgen kom ik aan de keerboei in Spanje met 1 uur vertraging op de eersten (Sam en Isa). En ben niet echt tevreden met mijn prestatie, maar het had ook erger kunnen uitdraaien !

Daarna terug scherp aan de wind richting Ile d’Yeu (zo’n 200 mijl). De wind is geminderd en ik kan wat droge kleren aantrekken. Zalig ! Ik zie geen tegenstanders meer tot kort bij het eiland. Isa heeft 5 mijl voorsprong en ik lig op de tweede plaats met Sam Manuard en Francois Salabert net achter mij. De wind valt volledig weg voor ons en het duurt de ganse nacht om voorbij Ile de Yeu te geraken tegen 1 knoop. Isa heeft iets langer de wind gehouden en we zullen ze niet meer terug zien voor de finish.

Tegen de ochtend neemt de wind terug toe en de zon komt er eindelijk door. Spinnaker erop en tegen 10 knopen richting La Rochelle. Ik finish tegen het einde van de middag op de tweede plaats
Bravo Isa !!

En nog een grote merci aan Raph en Wouter die de boot hebben geprepareerd voor de start in La Rochelle !!

Select: 70 deelnemers en een 3de plaats.

Tweede wedstrijd van het seizoen. 300 Mijl vanuit Pornichet rond de Bretoense eilanden. Alle tenoren zijn van de partij. Start om 12 uur, 10 knopen wind en de zon schijnt. Ik neem een slechte start maar zit gelukkig aan de goede kant. Na 2 uur rondjes varen in de in de baai van La Baule lig ik op de eerste plaats. We kiezen het ruime sop en het echte werk kan beginnen. De wind trekt wat aan en we gaan richting Belle Ile scherp aan de wind tegen 20 knopen. De bootsnelheid is niet geweldig en ik verlies flink wat plaatsen. Niks lijkt te helpen, dus maar een drastische maatregel. Boot in de wind gelegd en een stuk achteruit varen. Er komt een grote bos algen bovendrijven dus dat verklaart het snelheidsverschil. Daarna gaat het beter en ik kom bij het eerste keerpunt, Les Birvideaux, samen met de kopgroep (Yves, Isa en David Sineau). Adrien is weggeglipt en heeft een voorsprong opgebouwd van ongeveer 2 mijl.

De eerste nacht is rustig en we gaan voor de wind naar het zuiden richting Sables d’Olonnes. Tegen de ochtend valt de wind helemaal weg en ik blijk terug wat plaatsen te hebben verloren. Ik lig ongeveer op de 6de positie. Adrien is niet meer te zien en Isa en Yves liggen zo’n 3 mijl voorop en meer westelijk. Fritz Buyl mijn routeur had inderdaad gezegd om het westen aan te houden en dat heb ik niet gevolgd. En mijn goed humeur wordt nog beter als ik even later verstrikt geraak in een visnet wat me nog eens een kwartier kost om los te komen.

Na dit alles “heel rustig” (!#!!#!#) te hebben verteerd zet ik deze keer radicaal koers naar het westen. En dit blijkt de goede beslissing want tegen de middag heb ik meer druk dan de concurrenten en lijk ik te vliegen onder spinnaker. Uiteindelijk kom ik net voor Isa en Yves aan de keerboei voor Les Sables en als toppunt van geluk zie ik in de verte achter mij de rode spinnaker van Adrien. Hij is te dicht onder de kust gevaren en heeft een hele tijd stil gelegen. Dus ik lig terug eerste !!

Nadien gaat het scherp aan de wind naar Ile de Yeu (zo’n 50 mijl). Daar aangekomen liggen we met 4 samen en het wordt nacht. Het gaat dan halve wind naar Ile de Groix. Het begint terug te waaien. David Sineau roept mij op om zijn opgave te melden voor een probleem aan de mast en terwijl we wat spreken moet ik per ongeluk de automatische piloot hebben uitgeschakeld. Nog eens een chinese gijp en ik lig weer plat met ballast en kiel langs de verkeerde kant. Gelukkig wat minder wind deze keer, dus geen schade en het gaat wat sneller om terug op koers te geraken.

De volgende morgen komen we aan bij Ile de Groix. Ik lig op de 4de plaats op 4 mijl afstand van Isa. Heb misschien wat te veel geslapen. Nog 50 mijl tot de finish om dit goed te maken. Het waait nu 25 knopen (windstoten tot 30 knopen ) en het gaat heel snel nu. In het begin tegen 14 knopen met solent en twee reven in het grootzeil. Daarna gaat de kleine spinnaker erbij. Vrij snel verbeter ik de topsnelheid van de boot tot 19,5 knoop op de GPS, maar in de vlagen steek ik tot aan de mast in het water. En aan lij liggen de eilanden van Houat en Hoëdic en die zijn niet veraf. Het mes ligt klaar om in nood de lijnen van de spi over te snijden. Misschien een beetje overmoedig om de spi er bij te zetten !! Maar na 3 uur zweten kom ik toch heelhuids aan in Pornichet. Isa en Yves hebben nog een mijl voorsprong en Adrien ligt een stuk achter. Dus ik heb ze flink ingehaald op het laatste stuk en finish op de derde plaats!

Nog eens Bravo Isa, maar het zal niet blijven duren!!

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: