EK Hobie 16 & Hobie Dragoon 2007 doen oude catamaranklasse opleven

De Europese Kampioenschappen Hobie Cat 16 & Hobie Dragoon 2007 doen de ruim dertig jaar oude Hobie 16- catamaranklasse in Nederland opleven. Vanaf 28 juli tot en met 4 augustus komen voor de kust van het Westlandse ’s Gravenzande circa 150 teams in actie.

Het evenement bestaat uit vijf kampioenschappen. Het begint op 28 juli met de EK’s Jeugd, Dames en Masters (ouder dan 45 jaar). Van 28 tot en met 31 juli meten de allerjongste zeilers hun krachten in de Hobie Dragoon. Op 30 juli gaat de kwalificatie voor de Hobie 16 Open van start en op 1 augustus volgen daarvan de finales.

Momenteel staat de teller voor de open klasse op 33 inschrijvingen uit elf landen. Voor de ISAF jeugd catamaranklasse Hobie 16 met spinnaker ontving de organisatie tot nog toe twaalf aanmeldingen uit acht landen. Naar verwachting zullen dat er 35 tot 50 worden. De registratie loopt tot 1 juli.

“Aan de inschrijvingen is te zien dat de oude garde weer van de partij is”, aldus Ute Vrijburg, Event Director uit naam van de Europese Hobie Cat Associatie (EHCA). “Wat dat betreft is het echt een opleving van de Hobie 16 in Nederland.” Deze meest populaire catamaran allertijde kwam in 1969 op de Amerikaanse markt en was lange tijd het gezicht van de Nederlandse brandingzeilsport. Kustzeilvereniging ’s Gravenzande (KZVG) en de EHCA organiseren alweer de 33ste editie van het EK Hobie 16, dat onder leiding staat van Wedstrijdleider Rob Hoogstra. Het EK vond drie keer eerder plaats op de Nederlandse Noordzee: in 1976 te Scheveningen, in 1992 en 2002 in Katwijk. De uitdaging voor de Hobie-zeilers is de strijd tegen de elementen, zoals branding, stroming, getijden en golven. Het gaat om de onderlinge competitie en het sociale aspect.

Jeugd in opkomst

De Hobie 16 met spi is de door de internationale zeilfederatie (ISAF) erkende jeugdcatamaran, waarmee wordt deelgenomen aan de ISAF Jeugd Wereldkampioenschappen. Dat betekent dat dit wereldwijd voor zeilers tot 21 jaar de opleidingsboot is voor een verdere carrière in de multihulls. Het Nederlandse duo Rob Sprij en Sam Frank timmert sinds twee jaar hard aan de weg. Na trainingsessies in Nederland, Frankrijk en Italië behaalden de jongens begin mei een verdienstelijke tweede plaats bij Eurocat in het Franse Carnac. Nu is het team wekelijks met trainer Gerhard van Geest op het water te vinden. Vrijburg: "Hun doel is om iets ‘groots’ op hun naam te zetten voordat ze doorstromen naar de volgende klasse. Ze zijn dus zeer gebrand op een podiumplaats in ’s Gravenzande".

De Hobie Dragoon is een nieuwe jeugdcatamaran met spinnaker en dubbel trapeze. Als beide bemanningsleden onder de 16 jaar oud zijn, komen ze uit in het juniorklassement. Het is daarnaast ook mogelijk om met een ouder te varen in de open klasse. Vanaf begin mei is het mogelijk om ook hiervoor in te schrijven.

Professionele trainingen vooraf

Om het niveau op peil te houden of te verhogen, biedt de organisatie in de voorafgaande dagen professionele wedstrijdtrainingen aan. Van 25 tot en met 27 juli staan toptrainers Brian Phipps (GBR) en Cédéric Bader (FRA) klaar om de deelnemers verder te begeleiden. Phipps was jarenlang coach van de RYA (Britse watersportbond). Nu traint hij over de hele wereld teams, is hij als jeugdcoördinator verbonden aan de Hobie-klasseen isde Britse bondscoach voor de Hobie 16 met spi en de Hobie Dragoon. Bader werd in 2005 Europees kampioen Hobie 16 en Hobie 16 met spi en in 2006 jeugdwereldkampioen Hobie 16 met spi. De trainingen zijn open voor zowel de Hobie 16 als de Dragoon. In het weekend van 28 en 29 juli kunnen de Hobie 16-teams alvast de krachten meten tijdens de Westland Cup, eveneens door Kustzeilvereniging ’s Gravenzande georganiseerd.

Wedstrijdprogramma EK Hobie 16 & Hobie Dragoon 2007

  • Hobie 16 Spi, jeugd 28 juli – 31 juli
  • Hobie Dragoon, jeugd 28 juli – 31 juli
  • Hobie 16 Master 28 juli – 29 juli
  • Hobie 16 Dames 28 juli – 29 juli
  • Hobie 16 Open, kwalificatie 30 juli – 31 juli
  • Hobie 16 Open, finales 1 aug. – 4 aug
Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: