Schuttevaerrace 2007 gaat Live

De schuttevaerrace werd in 1983 voor het eerst gehouden en is een jaarlijks terugkerend zeilevenement. De schuttevaerrace is de zwaarste zeilrace van Nederland en wordt dit jaar voor de 25ste keer georganiseerd. Deze race bestaat niet alleen uit zeilen, maar ook uit de uitdagende combinatie van hardlopen, fietsen en dus zeezeilen.

Al maanden voor de aanvang van de race trainen de atleten om hun discipline zowel overdag als in het donker te kunnen uitvoeren. Dit jubileumjaar vindt de race op 7, 8 en 9 juni plaats.

Schuttevaerrace live

Het Kenniscentrum Jachtbouw van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden heeft het mogelijk gemaakt deze jubileumeditie van de Schuttevaerrace live te volgen. Een aantal schepen zullen een speciale ‘transponder’ aan boord hebben, waardoor het mogelijk is de schepen met behulp van internet live te volgen. Op de ingerichte website worden de posities van de schepen continue geprojecteerd in Google Maps. Alle posities worden met een nauwkeurigheid van vijf meter getoond. Men kan dus precies zien waar de schepen zich bevinden, welke route ze hebben gevolgd en hoe de wedstrijd zich ontwikkeld. Daarnaast kunnen tijdens de race foto’s gemaakt worden vanaf de schepen. Ook die foto’s worden op de website getoond.

Waarom live volgen?

Voor teams en toeschouwers op de kant is het verloop van een zeilrace moeilijk te volgen. Het herkennen van de schepen op afstand is al lastig; de positiebepaling ten opzichte van elkaar (hoe liggen we in de race?) is doorgaans onmogelijk. Maar met behulp van de nieuwste technieken is het nu mogelijk de deelnemende schepen tijdens de race continue op een scherm te volgen. Door de deelnemers tijdens de race gemaakte foto’s worden exact op de plaats waar ze gemaakt zijn op het scherm getoond. Zo wordt de Schuttevaerrace voor de toeschouwers op de wal heel toegankelijk.

De hele wedstrijd, de gevolgde strategie, alles wat op de schepen gebeurd, kan live worden gevolgd op www.schuttevaerrace.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: