Breitling Regatta dag 2 - Zeilen in Olympische klassen

Moeilijke omstandigheden voor Delta Lloyd Kernploeg

De bijna 1.200 zeilers van de Breitling Regatta moesten gisteren wachten in de stralende zon. Er stond te weinig wind om de wedstrijden te starten. Rond de klok van elf uur zette de wind door en mochten de eerste zeilers het water op. Het werd een moeilijke dag voor de Oranje zeilers. Opvallend is dat in de Laser klasse twee Nederlandse, niet kernploeg leden, aan de leiding gaan in het klassement met 108 deelnemers!

Laser klasse

Eduardo van Vianen (23) uit Oegstgeest gaat aan de leiding in het algemeen klassement. Op de hielen gevolgd door Rutger van Schaardenburg (19) met het gelijke aantal punten. Vianen zeilde in de Laser radial vanaf 1998 en stapte in 2000 over naar de echte Laser. Hij heeft en over het algemeen zeer goede snelheid met weinig wind. Van Schaardenburg uit Dordrecht werd derde op het ISAF jeugd WK in 2005. En is een opkomend talent die deze week zeer constant vaart in de lichte condities.

470-klasse Heren

De broers Coster staan na zes gevaren races achtste in het klassement. Ze werden tweemaal 16de en een keer zevende vandaag.

470-klasse Dames

Marcelien de Koning en Lobke Berkhout verloren vandaag de aansluiting met de top twee van het klassement. De Oranje zeilsters werden gediskwalificeerd in de tweede race wegens te vroeg starten. Met ook nog een vierde en een dertiende plaats staan ze nu zevende in het klassement.

Coach Jacco Koops deed verslag: “Ze moeten nog even gas gaan geven,” zei hij enigszins bezorgd. “Maar de Italianen die aan de leiding gaan staan bekend als lichtweer zeilers en die zullen er morgen ook nog wel bijzitten maar zaterdag, als het weer omslaat, niet meer.”

Yngling

Renee Groenveld, Marije Faber en Floortje Hendriksen deden goede zaken. Een derde plaats om te beginnen, gevolgd door twee elfde plaatsen. De Nederlandse dames staan daarmee op een derde plaats in het klassement. Renee Groeneveld en Marije Faber analyseerden de dag: “Er zijn dingen die we beter kunnen doen,” zei Faber. Groeneveld nuanceerde. “Er had meer ingezeten maar als we dit vast houden tot het einde komt het goed.”

De Engelse Sarah Ayton Webb gaat aan de leiding gevolgd door de Griekse Bekatorou. De jonge Nederlandse Groeneveld is in goed gezelschap in de top drie. De Griekse won goud in 2004 in de 470 klasse voordat ze overstapte naar de Yngling en de Engelse Webb won goud in de Yngling als bemanning van Shirley Robertson.

Janneke Hin, Annemieke Bes en Petronella de Jong staat op een tiende plaats. De Jong is weer terug van weggeweest. Ze moest herstellen van een auto-ongeluk. Is ze tevreden? “We hebben heel verschillend gevaren. We zijn pas tevreden als we constant varen. En dat doen we niet. We waren echt sterk begonnen met twee tweede plaatsen. Maar de laatste race hadden we een slechte start, we haalden weer in, en we leverden weer in...en werden 19de,” zei ze teleurgesteld.

RSX Windsurfer

Casper Bouman zat er doorheen. “Ik ben helemaal gesloopt. Ik heb bijna drie uur staan pompen om die lichte mannetjes bij te houden. Het is frustrerend. En dan moet ik rustig blijven. Maar ik maak me dan druk, pomp tot ik verzuur en neem teveel risico. Dat pakte niet goed uit.” Joeri Passchier staat tiende Bouman vijftiende.

Finn

Pieter-Jan Postma zeilde sterk. De Fries staat op een zesde plaats in een zeer sterk bezet veld en revancheerde zich met een vijfde en negende plaats op deze stralende dag.

Pieter-Jan Postma kwam tevreden aan de wal. “We hadden iets meer wind dan gisteren. Het was weer heel lastig. Maar ik wen steeds meer aan de locale condities. Positief is dat ik constant erbij zit met weinig wind. En alle zeilers in de top tien zijn eigenlijk allemaal licht weer specialisten op Ed Wright na.”

Foto: Rutger van Schaardenburg © Mark Cole

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: