Breitling Regatta dag 5 - Olympisch zeilen

Twee medailles voor het Nederlandse Yngling team

De negen Nederlandse Yngling zeilsters lieten de internationale zeilwereld in Medemblik zien dat ze op de goede weg zijn. Maarliefst twee teams stonden op het ereschavot en het derde team werd zevende.

Yngling Medal race

Mandy Mulder, Brechtje van der Werf en Marije Kampen wonnen de laatste sprint overtuigend. In een prachtige korte race vlak voor de kust van Medemblik lieten de Nederlanders de rest van de wereldtop achter zich. Janneke Hin, Annemieke Bes en Petronella de Jong zeilden als derde over de lijn. Favoriet Renee Groeneveld, Marije Faber, en Floortje Hendriksen werden negende in die laatste race. Dat leverde een tweede, derde en een zevende plaats op in het eindklassement.

Het hele team werd overladen met felicitaties. “Hartstikke goed dit.” zei ze Mulder tegen de verzamelde media. “We hadden een duidelijk plan voor deze laatste race. Het pakte goed uit en we hebben het veld daarna gecontroleerd. Dit is heerlijk.”

Mulder, van der Werf en Kampen zijn nu de besten, direct gevolgd door andere teamleden. Heeft dit consequenties voor de selectie? “Nee wij zijn nu de beste maar volgende keer varen we in een hele andere samenstelling. Voorlopig leren we allemaal en moeten we als team beter worden,” zei Mulder.

Coach Maurice Paardenkooper is een tevreden man. “We hebben de hele winter getraind met drie boten op de specifieke omstandigheden van China. We hebben heel veel stappen gemaakt en zijn op de goede weg.”

De hamvraag: Wie mag er naar China?

Is er al duidelijk wie volgend jaar de Nederlandse eer mag verdedigen in China?
“Nee, die beslissing is nog ver weg. Het liefst neem ik alle negen meiden mee naar China als dat kan. We doen alles met zijn negenen. Drie moeten dan varen ondersteund door het hele team, dat is ideaal. Ook gezien de toekomst plannen die we hebben voor 2012. Maar ik weet niet of dat financieel mogelijk is.”

470 Klasse Heren

Sven en Kalle Coster hadden geen goede dag. In eerste instantie eindigden de broers op een zesde plaats in het eindeklassement. Daarmee hadden ze zich gekwalificeerd voor de Medal race. Het duo protesteerde tegen de wedstrijdleiding over hun te vroege start in race 11 en verloren dat protest. Als gevolg daarvan eindigden de broers net buiten de top tien.

“We zijn bestraft omdat we ons niet terugtrokken uit de race. Maar wij wisten niet dat we te vroeg waren. En we konden de borden ook echt niet lezen bij de eerste boei. Daar hadden we zelfs getuigen voor. Ze waren echt onleesbaar van die afstand. Maar het had geen zin. Nu worden wij door de jury zwaar bestraft voor iets waar wij niets aan konden doen,” aldus Kalle Coster.

Op de foto: Mandy Mulder, Brechtje vd Werf & Marije Kampen © Thom Touw

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: