Yeoman Challenge Trophy van ABN AMRO North Sea Regatta beslist

Op zondag 27 mei 2007 werd tijdens de ABN AMRO North Sea Regatta de strijd om de Yeoman Challenge Trophy beslist. Deze tweedaagse competitie maakt deel uit van de totaal klassementen van de jachten in de ORC, IRC, X-35, X-99 en Pion. De wind was aanvankelijk de spelbreker, maar kwam tegen het einde van de ochtend na een flinke draaiing vanuit het zuidwestenopzetten. De geplande races konden daardoor alsnog met een matige bries plaatsvinden.

IRC en ORC-Club 1 - Dubbelslag voor Roark

In de IRC 1 werd het vandaag bijzonder spannend door de eindsprint van de No Limits van schipper Rientz Bol. Zij openden de dag met twee overwinningen, waarna het gat met de Roark slechts twee punten bedroeg. Roark-schipper Kees Kaan en zijn bemanning hielden het hoofd koel het trokken uiteindelijk de zege in zowel de IRC 1 als de ORC 1 naar zich toe.

Tacticus Jurjen Feitsma over hun dagscore van 3-3-1: “Het ging lekker. We hadden iets aan de trim veranderd en liepen daardoor een paar tiende knoop harder. De starts gingen goed en we zaten steeds aan de juiste linkerkant van de baan.” Feitsma en teamgenoot Ivan Peute deden andere jaren altijd in de J-22 mee, waarin ze een succesvol kwartet vormen met Fanny van Leeuwen en Tjarco Timmermans.

De No Limits was vandaag duidelijk op stoom met een reeks van 1-1-2. Bol: “Het ging hard. Bouwe Bekking gebruikt korte, professionele termen. Nu weten we wat hij zegt en zijn we op tijd met de reactie. Dat maakt bijvoorbeeld bij de start veel uit. We hebben tactisch ook een paar slimme klappen gemaakt.” Volgens Frans Hinflaar zit de progressie in de boothandeling, starts, snelheid en is er meer controle. Gelegenheidstacticus Bouwe Bekking: “We hebben vorige week een dagje getraind en je ziet dat het steeds beter gaat.” Met enkele aanpassingen aan de Swan 45 zou het team nog sneller kunnen scoren in de IRC. Bekking: “Een masthead spinnaker zou bijvoorbeeld al een groot verschil zijn, maar ze moeten gewoon eenheidsklasse blijven varen en niet te veel daarvan afwijken. Het is een kwestie van keuzes maken en zij gaan dit jaar voor het WK Swan 45.”

IRC en ORC-Club 2 – Rosetta from the Rocks in bloedvorm

De Rosetta from the Rocks, een Dehler 36 met Eric van Vuuren aan het roer, zette de overwinningsreeks van gisteren voort. Toch was het volgens Van Vuuren wel een spannend dagje: “We hadden meer boten om ons heen. Ik denk dat iedereen in het ritme is gekomen. Het was nu echt knokken.” Het Scheveningse team was volgens de IRC-meting wederom niet te verslaan. Op ORC-handicap moesten ze in de laatste wedstrijd alleen de Sunshine 4 van Ab Pasman voor laten gaan.

Hiermee veroverde de Rosetta from the Rocks de Yeoman Challenge Trophy in zowel de IRC als ORC 2. Van Vuuren: “Vorig jaar zaten we er al goed bij, maar nu waren we beter op elkaar ingespeeld. Ik ben trots op het team, omdat we het echt met zijn allen hebben gedaan.”

IRC en ORC-Club 3 – Appoint en JimJams pakken zege

Na de drie eentjes van de Stampede van schipper Ton de Groot, was het zondag de beurt aan de Appoint van schipper Hennevanger. Daarmee kwamen de twee in de ORC 3-klasse op een gelijk aantal punten te staan. Doordat de Appoint (een X-332) in de laatste race voor de Stampede (een OOD 34) eindigde, gaat de Yeoman Challenge Trophy naar de Appoint. “We hadden drie perfecte starts, goede kruisrakken en we hebben geen shift gemist”, analyseert Robbert Verboon. “En dat terwijl we van te voren precies twee uur samen hadden gevaren. De helft van de bemanning is namelijk nieuw”, aldus de schipper.

De JimJams, een J-92 van Paul van der Pol, pakte overtuigend de winst in de IRC 3.

De l’Esprit du Morbihan van Vincent de Vries won in de ORC 4/5.

Eenheidsklassen

In het sterke X-35 klasse hield de Quantum Sails van Nic Bol stand. Het team dat vorig jaar de allereerste World Cup in de wacht sleepte, mag nu de Yeoman Challenge Trophy 2007 aan de erelijst toevoegen. “We hebben constant voorin gevaren, maar steeds met andere tegenstanders. Het blijft een eenheidsklasse, dus je moet hard varen”, aldus Marieke Poelie.

In de X-99 ging trofee naar de ganXo van Frank Zaun en in de Pion-klasse naar de Balans van Ed Brand.

Formule 18 – Heemskerk/Tentij domineren

In de Formule 18 catamaranklasse met 37 deelnemers domineren Heemskerk/Tentij met hun Nacra Infusion. Het tweetal gaat met een serie van 1-1-1-3-1-4-1 comfortabel aan de leiding. Tentij: “Het was een prachtige leerdag, want het was echt moeilijk om aan de wind de grootschoot te voeren. De golven kwamen schuin van achteren en dan is het onwijs lastig om de cat aan de gang te houden. Het ging wel steeds beter.” Tentij vaart dit seizoen met Heemskerk als onderdeel van een Master Class om zo snel de fijne kneepjes van het vak te leren. Willem Geijssen en Rico van Capelle staan met hun Capricorn derde, gevolgd door het nieuwe Hobie Tiger-duo Wouter Samama en Andre Niesten.

Discussieren over de North Sea Regatta doen we via het ClubRacer forum natuurlijk.

Op de foto: X-35 Quantum Sails © Richard de Jonge

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: