Team Basilica wint eerste iSHares Cup

Nederlandse team Holmatro wordt derde

Greenhalgh en zijn bemanning lieten zich niet van de wijs brengen door de moeilijke omstandigheden op het Starnberger meer afgelopen weekeinde. Tussen de onweersbuien en windstiltes door wisten de Engelsen de concurrenten achter zich te houden. Ook het Nederlandse Team Holmatro, voor de gelegenheid geschipperd door Andreas Hagara uit Oostenrijk, kwam er niet aan te pas.

De van oorsprong Nederlandse Schipper Carolijn Brouwer moest verstek laten gaan vanwege verplichtingen op de Breitling Regatta. De recent tot Belg genaturaliseerde Brouwer probeert zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Beijing in de Tornado klasse.

Greenhalgh kreeg de overwinning niet kado. Vooral Team Volvo Ocean Race met schipper Jean-Christophe Mourniac zat Greenhalgh op de hielen. Na een uiterst spannende tweestrijd trok de Fransman aan het kortste eind in de laatste race. Zijn Team Volvo Ocean Race kwam maar twee punten tekort.

Greenhalgh en Mourniac zeilden na de finish door langs de promenade van Starnberg en het duo voerde een spectaculaire zeilshow op met hun reuzen catamarans. Het enthousiaste Duitse publiek bedankte de topzeilers met een indrukwekkend applaus.

Naar schatting 25.000 duizend bezoekers bekeken in de loop van de drie wedstrijd dagen de eerste editie van de iShares Cup en zagen de Holmatro met invaller Schipper en ex-wereldkampioen Andreas Hagara in een spannende twee strijd met het Amerikaanse Tommy Hilfiger Team.

In de laatste race besliste team Holmatro de tweestrijd in hun voordeel en eindigden als derde. Hagara zei: "Ik ben daar tevreden mee. We moesten even wennen aan elkaar, met twee Oostenrijkers een Nederlander en een Australiër aan boord.” Jeroen van Leeuwen die ook eerder met Brouwer op de Extreme 40 zeilde was de enige Nederlander in de serie.

Carolijn Brouwer gaf de volgende analyse: “Ik heb het zoveel mogelijk proberen te volgen vanuit Medemblik. Basilica blijft de favoriet. Die varen als team het langst samen. Mourniac heeft me verbaasd. Hij is natuurlijk een hele goede catamaran zeiler, maar hij leert ook heel snel heb ik gehoord.”

Is de derde plek voldoende? “Ja we zijn tevreden. Zeker omdat we Hilfiger verslagen hebben. Ik ben er weer bij als we straks de Bol d’Or varen in Zwitserland. En ook de edities in Cowes en Amsterdam. De Franse serie moet ik missen vanwege het WK Tornado. Maar dan neemt Andy het weer van me over,” besluit Brouwer.

Einduitslag iShares Cup Extreme 40 Sailing Series, Starnberg na 15 races:

  1. Robert Greenhalgh, Team Basilica (Engeland) 140 punten
  2. Jean-Christophe Mourniac, Team Volvo Ocean Race (Frankrijk), 136 punten
  3. Andreas Hagara (Oostenrijk), Team Holmatro (Nederland), 120 punten
  4. Stan Schreyer, Team Tommy Hilfiger (USA), 120 Punten
  5. Nick Moloney, Offshore Challenges Sailing Team (Engeland/Duitsland), 111 punten
  6. Erik Filso Pedersen, Team Slam Denmark, (Denemarken), 93 punten

Meer foto's via: www.isharescup.com

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: