Grand Prix de la Cote d'Opale

Meer dan 70 boten op de startlijn

Om eens van onder de kerktoren te komen had de organisatie van het ONZK besloten om een deze internationale IRC-wedstrijd in het Standfast-ONZK programma op te nemen. We haalden zo een dubbel voordeel door meer Franse en Engelse boten op onze eigen Oostende-Ramsgate te kunnen verwelkomen.

Zaterdag waren er in Duinkerke meer dan 70 boten op de startlijn. Wedstrijdleider in Frankrijk was overigens onze eigen Henri Antoine, (onterecht) geen sant in eigen land.
De Fransen hielden een dubbele IRC-groepsindeling aan (0.950 was de grens ertussen), en niet de ons vertrouwde ONZK-indeling, waardoor de uitslagen spijtig niet opgenomen kunnen meetellen in ons nationaal (maar Open) kampioenschap.

Frans Maas en CAPELLA moest de Fransen zo nodig nog maar eens overtuigen van zijn kunnen in IRC 2.
In IRC 1 was een Franse Archambault 35 autoritair winnaar. We zien al uit naar een Belgische A35. MAD MUMM en ALEGRIA eindigden knap voorin.
’s Avonds was er een erg stemmingsvol en leuk etentje voor alle bemanningen, inbegrepen in de entry fee van 40 € per boot: die Fransen weten hoe ze zeilers moeten aantrekken... Zelfs wijn was er in overvloed.

De uitslag van onze wedstrijden op zaterdag vind je op www.gpico.fr (geen link gemaakt wegens de niet verwijderde spamlinks op hun forum, nvdr.)

Op zondag zeilde de wedstrijdvloot van Duinkerke naar Gravelines, één reguliere ONZK deelnemer (FANTASY) volgde deze Frans-Britse vloot, de anderen moesten op tijd thuis zijn, voor hen was er op zondag de gloednieuwe Vlaamse Banken Race.

Vlaamse Banken Race

Deze primeur -een retourrace na het Ramsgate to Dunkerque weekend- zag 15 boten aan de start, waaronder de nieuwe Beneteau First 31.7 JAVELIN.

Op zijn Frans werd er weer niet te vroeg uitgevaren. Een aantal deelnemers, waaronder ALEGRIA, wisten echter niets van het in de winds te ronden merkteken en startten eerst voor de wind…
Na het nemen van een in de winds merkteken werd er voor de wind naar Oostende gevaren, wat geholpen door een vloedstroom in pakweg een viertal uur gebeurde voor de eersten.
Nogal wat boten hadden een erg beperkte crew, onder andere wijzelf met de Sandman. We speelden dan ook op zekerheid toen we achter ons een pikzwarte lucht zagen afkomen, om vervolgens even snel te verdwijnen. De wind kwam niet, enkel de regen.

Met maar twee valabele zeilers aan boord hebben we er niet over geklaagd. MAD MUMM was eerste binnen, CAPELLA werd op de hielen gezeten door JAVELIN, dus dat beloofd voor de nieuwe 31.7. De prijsuitreiking verliep in snel tempo, iedereen wou ook wel eens naar huis. Bij de prijsuitreiking werd de Beneteau 7.5 TIJL verkeerdelijk als eerste geklasseerd, ze hadden een verkeerde rating opgegeven...

Uitslag (Winnaars – alle klassen):

  1. MAD MUMM (IRC 1)
  2. CAPELLA (IRC 2)
  3. JAVELIN (IRC 3)

Volgende GP de la Côte d’Opale

In de GP de la Côte d’Opale werd er op zondag nog wel gevaren (zie hun website), maar op maandag lieten de weersomstandigheden niet toe om een degelijke wedstrijdbaan uit te zetten. De wedstrijd eindigde dan maar in Gravelines, na slechts 2 manches. FANTASY sleepte nog een mooie 4de plaats uit de brand in het eindklassement. In IRC 1 won de First 34.7 BANQUE POULAIRE voor de de A35ONYX DEVELOPPEMENT. In IRC 2 won de oude Aphrodite 101 VIM de race, voor de FLETCHER LYND, een X-95.

Volgende GP de la Côte d’Opale in 2008 van Boulogne naar Duinkerke op 10-11-12 mei.

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: