Plaatsen jeugd WK 29er zeilen bekend

De Dutch Youth Regatta die vorig weekend heeft plaatsgevonden in Workum, was voor de nieuwe 29er klasse in Nederland de selectiewedstrijd voor deelname aan het ISAF jeugd WK van dit jaar.
Door het Watersportverbond is bepaald dat er in deze zeilklasse zowel een jongens- als een meisjesteam Nederland mag vertegenwoordigen tijdens het wereldkampioenschap.

Goed bericht voor een klasse die pas sinds november vorig jaar geregistreerd staat. Met deze officiële mededeling kon de onderlinge strijd om de tickets dan ook echt beginnen.

Het ISAF jeugd WK vindt plaats van 12 tot en met 21 juli in Kingston op het meer van Ontario, in het oosten van Canada. Dit zeilevenement is hét wereldkampioenschap van het jaar voor jongeren tot 18 en wordt georganiseerd door de International Sailing Federation. In totaal doen de 40 beste 29er jeugdteams van de hele wereld mee aan dit evenement, waarvan 23 mannen- en 17 vrouwenteams.

Welke 29er teams uiteindelijk de tickets hebben gemachtigd, is vorig weekend bepaald.

Voor de Noord-Brabantse meiden Annemiek Bekkering (15 jaar) en Jeske Kisters (14 jaar) was deelname eigenlijk al bekend. Zij zijn momenteel het enige meidenteam dat in de top meedraait. De spanning was bij hen dan ook niet zo hoog. Wel moesten zij zich uiteraard bewijzen met een mooie eindstand en dat was met hun 9e plaats dan ook zeker overtuigend. De voormalig Optimisten zeilsters zijn nog geen jaar geleden in deze nieuwe klasse gestart aan het SKIFF 29er project. Stuurvrouw Annemiek en bemanning Jeske hebben pas in augustus 2006 hun eerste training gehad en begin dit jaar werden zij al het beste meisjesteam tijdens de Eurocup van Cavalière, Zuid-Frankrijk. Dat de meiden talent hebben is duidelijk. Team Blond & Blauw, zoals de meiden zichzelf noemen, gaan een succesvolle sportcarrière tegemoet waar we nog veel over zullen horen.

Bij de mannen lag het anders. Vier 29er teams onder de 18 kwamen in aanmerking voor deelname aan het WK. De onderlinge strijd was erg spannend en na 1 dag lagen de broers Taco & Sicco Dommerholt op kop. Team Ted Bakker & Iskander Pels Rijcken en de gebroeders Sebastiaan & Bob Winters hadden al vrij snel hun kansen op de tickets verspeeld. Uiteindelijk is de race bij de mannen gewonnen door Mark Walraven (16 jaar) en Sibren Schiltkamp (15 jaar). Stuurman Mark is 16 jaar en bemanning Sibren bereikt later dit jaar deze leeftijd. Samen noemen zij zich team MaxSix, wat staat voor Maximaal gaan. Zij komen respectlieflijk uit Doorn en Zeewolde en bereikten tijdens de DYR als tweede Nederlandse team de 6e plaats. Ook zij komen kersvers uit de Optimistenklasse en hebben zich begin vorig jaar bij het SKIFF 29er project aangesloten.

Met Jacco Koops als nieuwe klassecoach en de vorige week uit Argentinië overgekomen meervoudig wereldkampioen 29er zeilen Pepe Bettini als nieuwe klassetrainer, zullen deze twee jonge 29er teams nog genoeg weekenden de kans krijgen hun tactiek en snelheid te verbeteren om Nederland tijdens het WK op de kaart te zetten.

Foto: Annemiek en Jeske in actie tijdens de Dutch Youth Regatta 2007 © Valentijn van Duijvendijk

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: