12de Wilfordrace

 • Author: entityone
  Date: di, 08/05/2007 - 11:07

Zeilen tussen de bomen

Afgelopen zondag gaven 14 CR-gemeten zeiljachten present voor de opener van het Belgische zeezeilseizoen. De zee hebben de deelnemers dan wel niet gezien, gezeild hebben ze eens te meer, en volop genoten van de laatste zomerse lentedag.

De Wilfordrace, genaamd naar de traditionele vooroorlogse veer- en vrachtdiensten tussen Antwerpen en Temse met de ‘Wilfordboten’, bestaat uit twee wedstrijden: in de voormiddag zeilen de deelnemers naar Antwerpen, en na de middag, na een welgekomen rustpauze tegen de steigers of aan de wachtboei van Linkeroever, zeilt de vloot terug naar Temse. Klinkt redelijk eenvoudig, ware het niet dat allerhande obstakels op de beide oevers (bomen, kranen, kerktorens, fabrieken, ...) en de gekende stromingen gegarandeerd de nodige stokken in de wind-wielen steken. Alle deelnemers weten dat, en het is telkens spannend om toe te kijken en te zien welk team die dingen het best weet te combineren.

Een bont allegaartje van deelnemers daar op zondagochtend aan die ene overgebleven aanlegsteiger van de KTWV: overwegend clubleden, maar ook enkele gasten (TARAKE, JOKKEN, HALF MOON, ...), die elk jaar graag terugkomen om van de gezellige sfeer en het unieke parcours te mogen proeven.

Een fataal windgat

Met lichte en draaiende wind ging het voor de meesten onder spinnaker naar Antwerpen. Even voor Steendorp trok de HALF MOON resoluut naar voor, maar voor Hemiksem verzeilde ze in een ‘windgat’, waardoor TARAKE, JOKKEN en WINDEKIND dichterbij konden komen, over de gele halftonner heen rolden en gezwind verder uitliepen.

Na 1uur en 52 minuten varen zeilde de TARAKE door de finishlijn, 5 minuten later gevolgd door JOKKEN en HALF MOON. Om 13u15 tenslotte finishte ook de TOVABIN, als laatste CR-C deelnemer.

Tijdens de pauze kwamen er enkele knoopjes wind bij op de windmeters, en hier en daar werd er snel een kleiner voorzeil op de rolfokinstallaties gezet (mag dit wel in CR???). Na een verwarrende start voor de deuren van de Jachthaven Linkeroever, waar de JOKKEN duidelijk het meeste profijt uit haalde, kruiste de vloot op richting Temse. De ebstroom was nog niet tot stilstand gekomen, en de kleinste deelnemers in de CR-klasse hadden alle moeite om niet achter de bocht op het St.-Annastrand te belanden. In volle strijd om de voorste linies te bereiken maakte de kiel van HALF MOON ter hoogte van het Galgenweel kennis met de bodem, en pas na 2-3 minuten en het hijsen van een spinnaker kwam de boot weer los.

Door uitgekiende slagen uit de tegenstroom en optimaal gebruik makend van de windshiften was de HALF MOON echter in-no-time weer bij de koplopers, bij Burcht lag ze al in tweede positie, en ter hoogte van Hemiksem zeilde ze met een gunstige shift naar de leiding, om die natuurlijk niet meer af te staan. Hoe hard de WINDEKIND ook aandrong, de eerste wedstrijd van het seizoen werd zo meteen een succes voor de Antwerpse halftonner.

Tijdens de prijsuitreiking in aanwezigheid van de VVW-voorzitter, werden alle deelnemers beloond (met dank aan sponsor UVO) voor hun aanwezigheid en sportiviteit.

De Wilfordrace TOP 3 einduitslag (UPDATE van 29/05/07):

CR-A

 1. WINDEKIND
 2. TARAKE
 3. MEEUW

CR-B

 1. HALF MOON
 2. JOKKEN
 3. BOLERO

CR-C

 1. RAK 3 (de snelste overall in gecorrigeerde tijd!)
 2. MADRUGADA
 3. TIME-OUT

Auteur:

 • entityone

Voor u geselecteerd: