Louis Vuitton Cup: Desafio Espanol 2007 mee bij de elite 4

Toen Emirates Team New Zealand de match tegen Victory Challenge won wist heel Spanje dat hun zeilteam mee naar de semi finale kon gaan. Hoewel Desafio Espanol van BMW Oracle verloor kon daar aan boord de vreugde niet op. Crewmembers werden overboord gegooid en champagne werd overvloedig over crew en boot gesproeid (en wie gaat dat allemaal weeral kunnen opkuisen???).

Slechts 1 race moet er nog gevaren worden om Round Robin te kunnen afsluiten en de uitkomst van deze race zal ook uitmaken wie er als winnaar uit de doos komt. Dit is een zeer belangrijke match daar de winnaar mag kiezen tegen wie hij uitkomt in de semi finale. BMW Oracle Racing of Emirates Team New Zealand?

FLIGHT 10

Flight 10 zal de geschiedenis ingaan als de flight waar Spanje zich kwalificeerde voor de semi finale (hoewel het er niet naar uitzag in het begin van de flight). Spanje was afhankelijk van Nieuw Zeeland om de Zweden te verslagen en bijna, bijna… hadden de kansen anders gelegen.

Dean Barker ging bijna 25 seconden later dan Victory Challenge over de startlijn. De Nieuw Zeelanders kregen een betere shift en brachten op die manier de Zweden in de problemen ondanks Barker’s slechte start.

Holmberg verdedigde zijn 10sec winst aan de bovenboei en gijpte naar het midden van de baan (minder afstand). De Kiwi’s bleven op rechts en vonden daar betere druk waarmee ze de Zweden passeerden aan de gate. Van daar kon Victory Challenge niet meer terugkomen om eventueel nog iets goed te maken. Aan boord van SWE 96 zag men hangende schouders toen ze over de finish gleden, hun hoop op de semi final lag in duigen.

In de match tussen Luna Rossa en Mascalzone Latino-Capitalia, won de laatste de start, maar kon niet op tegen de superieure snelheid van Luna Rossa die al halfweg het kruisrak de leiding had overgenomen. Alles leek in kannen en kruiken voor ITA 94 tot in het laatste spirak waar Mascalzone blijkbaar de turbo had terug gevonden. Mascalzone kwam mooi terug, maar niet mooi genoeg, Luna Rossa won met 7sec.

BMW Oracle was duidelijk de sterkere tijdens de pre start in haar match tegen Desafio Espanol. Chris Dickson won de rechtse kant van de baan in een “split tack start”, en wanneer de Amerikanen terugklapten hadden ze controle over de Spanjaarden. Oracle won de match met 55sec verschil.

+39 Challenge won gemakkelijk van China Team met 1:57sec. Blijkbaar kan China team alleen maar van BMW Oracle Racing winnen? Wat zit de wereld toch raar in elkaar? Areva Challenge zeilde de Duitsers naar huis met 35 seconden.

We zijn benieuwd wat er vandaag gaat gebeuren…

Foto © Gilles Martin-Raget

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: