Louis Vuitton Cup finale

Emirates Team New Zealand wint eerste match

Maar niet met de 2 vingers in de neus. 14kn wind en even uitstel wegens een shift van 10° waardoor de wedstrijdorganisatie de lijn moest verleggen.

Team New Zealand ging als eerste over de lijn met James Spithill links juist naast hem. Na een minuutje klapte Dean Barker weg waarna de Italianen volgden. Barker ging als eerste om de boventon met een verschil van 12sec. Voor de wind leken beide boten aan elkaar gewaagd waardoor Torben Grael ervoor opteerde om weg te gijpen van de Kiwi’s. Het duurde niet lang eer Terry Hutchinson NZL 92 mee liet gijpen en toen beide schepen terug samen kwamen had Luna Rossa 2 bootlengtes gewonnen door enkel te gijpen op de shifts.

Bij de gate was het verschil terug gebracht tot 9sec. Luna Rossa koos voor de rechtse boei achter Emirates Team New Zealand aan waarna beide schepen direct overstag gingen. Doordat de wind 10° geshift was, wou Hutchinson aan de rechtse kant van Grael blijven. Na 24 tacks was het verschil aan de boventon nog slechts 11sec! Die grinders zullen goed slapen vannacht…

Doordat de rechtse kant van de baan bevoordeeld was konden de Italianen niet anders dan afwachten. Luna Rossa bleef het gehele voordewindse stuk gevaarlijk, zelfs tot in de laatste gijp waar de Kiwi’s het even moeilijk hadden om hun spi terug vol te krijgen. De Italianen voerden een perfecte gijp uit en kwamen nu wel erg dicht in de buurt. Maar, Dean Barker hield het hoofd koel en stuurde NZL 92 als eerste over de finish met een verschil van slechts 8sec in het nadeel van het agressieve Luna Rossa.

Dit was high performance match racing waarin het kleinste detail de race kon beslissen. Morgen match 2…

Foto © ACM 2007/Stefano Gattini

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: