AZAB 2007

GENERAL TAPIOCA tweede in haar klasse

Gisteren zondag omstreeks 17u30 zeilde GENERAL TAPIOCA na iets meer dan 8 dagen wedstrijd over de finishlijn in Ponta Delgada. Hiemee worden de Belgen Philippe Pilate en Laurent Vancutsem tweede in hun klasse in de eerste manche van de AZAB 2007, zowel in werkelijke als berekende tijd. Op zich een ongelofelijke prestatie voor de kleinste boot van het hele wedstrijdveld.

Tot 48 uur voor de finish zag alles er nochtans veel beter uit: de GENERAL TAPIOCA leidde in haar klasse met méér dan 30 mijl voorsprong. Maar toen kwam een stormdepressie de vloot welkom heten, met windsnelheden van gemiddeld 50. Eén deelnemer zag het leuke cijfer ‘61’ op zijn windsnelheidsmeter verschijnen. Het gros van de vloot kreeg te kampen met felle tegenwind. GENERAL TAPIOCA, die de dag voordien een meer westelijke koers had aangehouden, passeerde langs de noordwestelijke kant van de depressie, had zo iets minder wind, maar –en dat was erg belangrijk- kreeg geen tegenwind. Met enkel een stormfok denderde ze de golven af, daar waar vele andere met gestreken zeilen afwachtten tot de wind wat zou gaan liggen.

Zware storm

Toch werd het een wilde rit, en het overslaande Atlantische buiswater zorgde voor een zware storing in de boordelectronica: geen windgegevens meer, geen kompaskoers, geen snelheidsindicatie... wat er meteen voor zorgde dat ook de automatische piloot er de brui aan gaf. De laatste 2 dagen werd er met de hand gestuurd, aan de hand van de gegevens verstrekt door de GPS.

Twee andere deelnemers EQUILIBRIUM (een Sweden Yachts 38) en RUFFIAN (een Sigma 362S) volgden TAPIOCA in haar westelijk spoor, en maakten tijdens de storm de volledige achterstand (en meer) goed: een iets zwaardere boot (TAPIOCA weegt ‘amper’ 2,65 ton) heeft zo zijn voordelen als het wat harder waait.

Noord of zuid

Bij het aanlopen van het eiland Sao Miguel hebben de deelnemers dan de keuze om langs de zuid- of noordkant van het eiland te passeren. GENERAL TAPIOCA en EQUILIBRIUM kozen voor noord, RUFFIAN gokte op het zuiden. De noordkant bleek erg lastig te zijn: weer veel tegenwind en opkruisen. TAPIOCA passeerde EQUILIBRIUM in het laatste rak naar de finish, en zag bij aankomst dat RUFFIAN even voordien was binnengelopen.

Al bij al toch een prachtprestatie van Philippe en Laurent (het lijkt wel ons koningshuis...) met een boot die toch niet echt voor dit zware werk ontworpen werd. Net zoals u zou ook ik voor het comfort van een Sweden Yachts of een SWAN 38 gekozen hebben, boven het spartaanse, kleine en natte halftonnertje. Maar dan kent u Philippe en Laurent niet...

De tweede etappe van de AZAB start op dinsdag 19 juni. Tot dan hebben de deelnemers tijd om te bekomen van de eerste etappe, en om de opgelopen schade aan boot en bemanning te herstellen…

http://www.azab.co.uk (loopt gemiddeld 24 uur achter de feiten aan)

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: