Peter Laureyssens vindt brons maar zozo

Ecover Mini 650 derde in de Marie Agnès Péron trofee

Na de Marie Agnès Péron race van 210 zeemijlen langs de Bretoense zuidkust, klinkt Peter Laureyssens vermoeid. “Het is slopend geweest, de hele race lang weinig wind. Dat betekent een fikse aanval op de concentratie.” Hij is derde geworden, een mooie podiumpositie. Maar net niet goed genoeg voor de zeiler die het duisterste van zichzelf vraagt. “In de eerste nacht is het misgegaan. Mijn twee belangrijkste opponenten zijn met voorbijgestoken en ik heb die onverklaarbare fout niet meer kunnen goedmaken.” Zegt hij.

De Ecover 650 startte nochtans geweldig op donderdag 7 juni om 11.30 h. Laureyssens leidde de vloot van 31 prototypes en 49 serieboten tot het ingaan van de eerste nacht. “Het was bijna dobberen, met heel weinig wind. Feitelijk zijn dit omstandigheden waar ik niet zo sterk in ben,“ vertelt Peter. “Pas rond middernacht is de wind opgekomen tot ongeveer acht uur s’ochtends. Dan moeten Yves Le Blevec (Actual) en Isabelle Joschke (Degrément-Synergie) me voorbij gegaan zijn. De weersituatie en de stroming lieten niet veel opties open. Ik ben dieper in zee getrokken omdat ik dacht dat daar meer wind zou staan, maar feitelijk zijn we weer samen bij het volgende markeringspunt gekomen: de typische vuurtoren van les Birvideaux, het keerpunt.”

En nog: “Door de mist was er weinig te zien, ik dacht dat ik beter lag. Maar feitelijk heb ik de hele tijd getracht de koplopers weer bij te benen. De tijd dat ik die eerste nacht verloren heb, was ook het verschil in aankomsttijd.” Klinkt het.

Le Blevec finishte zaterdag om 13h52mn36s, voor Isabelle Joschke – 14h18mn25s - (Degrément-Synergie) en Peter Laureyssens – 15h51mn41s - (Ecover 650). Laureyssens deed er in totaal 2 dagen, 4 uur, 56 minuten en 19 seconden over.

Met deze Trofee Marie Agnés Pèron komt er zicht op de top vijf van de beste Transat 650 kanshebbers in de prototypeklasse. Laureyssens hoort daar bij, daar is geen twijfel over. Al heeft hij zich nog geen eerste plaats weten te bemachtigen, toch moet het beste nog komen, omdat hij het vooral van de uithouding moet hebben. Niet van sprints zoals nu.

“Ik kijk ook uit naar de Mini-Fastnet die nu zaterdag al start,” zegt hij strijdlustig, “dat is met de zevenhonderd af te leggen zeemijlen over open zee van een heel andere orde dan deze kustrace. Omdat ook mijn zeilmaker Eric Guengan van Delta Voiles meegaat (deze Mini Fastnet is een double handed race) als co-schipper zullen we de opties in zeilvoering zeer grondig kunnen bekijken.”

Programma Mini Fastnet 2007

Tot 15 juni: meting en veiligheidscontroles
15 juni 20 uur: sluiting inschrijvingen
16 juni 14 uur; proloog, gevolgd door bemanningsfeest
17 juni 11.30 uur: start 22ste Mini Fastnet

www.winchesclub.com/minis650/fastnet650/FR

De andere Belgen in de MAP

29ste algemeen klassement / 17de prototypes : Oufti - Jonas Gerckens
35ste algemeen klassement / 20ste prototypes: Océanes - Barry Verstraete
53ste algemeen klassement / 29ste serieboten: Manu Poki - Alexis Hupin

foto: Mark Meulemans | Vision-Art

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: