Nederlanders winnen Bol d'Or in Mirabaud

Exterme 40's stelen de show tijdens de Bol d'Or Mirabaud

In Typische weersomstandigheden voor het meer van Genève, met veranderlijke winsterktes en windrichtingen, kwam na 12 uur racen de Bol d’ Or Mirabaud tot een eind. De drie extreme 40’s kwamen na 82 mijl in de 69ste editie van deze klassieke regatta vlak na elkaar over de finish.

Carolijn Brouwer, schipper en Olympisch Tornado zeilster, kwam als eerste over de finish om 20:52 aan boord van Holmatro. Nick Moloney, schipper van het Offshore Challenges Sailing Team eindigde vijf minuten later. Hij genoot duidelijk van de omstandigheden en zijn samenwerking met de Zwitser Yvan Ravussin en Australisch Olympisch zeiler in de Tornado klasse, Darren Ashby. De derde Extreme 40, Volvo Ocean Race, eindigde 20 minuten later met deze keer Herbert Dercksen als stuurman.

Om 09:00 startte de vloot van 550 boten sterk. Met 6 knopen wind ging team Moloney als eerste over de startlijn gevolgd door tegenstanders Holmatro en Volvo Ocean Race. Vervolgens kwam Holmatro achter de Extreme 40’s terecht in de groep monohulls. Carolijn Brouwer wist het gat echter te verkleinen en haalde Moloney en Volvo Ocean Race in om het team als eerste naar de finish te leiden.
“ Het was een uitputtende en uitdagende race. Het is erg vermoeiend om 12 uur lang te sturen maar laat me even uitrusten, dan doen we het maandag nog een keer!” zegt de 34 jaar oude Brouwer. “ Bol d’Or was voor mij de eerste keer, ik ben super tevreden. Het leukste aan de race was de strijd tussen de Exteme 40’s onderling. Het was een echt kat en muis spel. We sloegen telkens een gat tussen ons en de rest om dit vervolgens weer te verliezen en de race helemaal opnieuw te beginnen. Het was fantastisch om tegen zoveel snelle Cats te racen. Ten opzichte van de boten die waren aangepast om te zeilen op het meer waren we langzaam maar zodra er wind kwam begonnen we op ze in te lopen.” Brouwer voer niet met haar vaste team maar won de race met teamgenoten Sebbe Godefroid, Gert-Jan Poortman en Mark van Gelderen. “ Dankzij hun technische inbreng, ervaring in offshore zeilen en dankzij de goede voorbereiding van Gerard Loos onze shore crew was dit een hele leuke ervaring. Ik twijfel er niet aan deze race nog een keer te doen. Maar nu gaat de prioriteit weer naar de Tornado voor de voorbereiding op het WK.”

Alan Hillman, iShares Cup Race Manager voor de Extreme 40 klasse rapporteerde:

“ De Bol d’ Or Mirabaud is een echte test voor het uithoudingsvermogen. Het was prachtig om de 40 multihulls vandaag aan de start te zien naast nog 500 andere boten. Het meer van Genève is een prachtige locatie en de route van 82 mijl is erg uitdagend. De Extreme 40’s zullen zo’n 20 knopen snelheid gehaald hebben, balancerend op slechts één van hun hulls om vervolgens in een ‘windwak’ terecht te komen waarin de snelheid niet hoger dan 2 knopen kwam. Voor de bemanning was het fysiek veeleisend. Het zeilen met de Decision 35 was geweldig. Deze boten zijn voor dit meer aangepast en dat bleek duidelijk tijdens de race. We zijn dankbaar uitgenodigd te zijn door het Societé Nautique van Genève om deel te nemen aan dit prestigieuze evenement. De status van ‘ invited class’ gaf ons een goede mogelijkheid de Extreme 40 te presenteren.”

Een compleet rapport van Bol d’ Or Mirabaud resultaten kan gevonden worden op de officiële site van het evenement; www.boldormirabaud.com

Op 22 en 23 Juni zal de Extreme 40 vloot deelnemen aan het volgende hoofdstuk van het iShares Endurance Racing, de JPMorgan Asset Management Round the Island race.

Foto © Loris von Siebenthal - Myimage

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: