Louis Vuitton Cup finale

ETNZ- Luna Rossa 2-0

Emirates Team New Zealand zeilde een perfecte race op zaterdag. Luna Rossa won in de pre start het gevecht om de rechtse kant van de baan, maar dat zou een grote vergissing blijken. Dean Barker (ETNZ) ging aan lij juist 1 sec eerder over de startlijn dan James Spithill (ITA 94), maar met veel meer snelheid.

Doordat de Kiwi’s zeer dicht aan lij van de Italianen lagen, waren de Italianen door ‘leebow’ (windverstoring aan de lijkant van de zeilen voor de bovenliggende boot) gedwongen om weg te klappen, en dit dan nog eens met weinig snelheid. Eenmaal terug in de running vaarden beide boten over dezelfde boeg, maar NZL 92 lag dan al bijna 1 bootlengte voor. De Kiwi’s speelden het “controleer spelletje” en gingen maar 2 keer minder overstag dan de Italianen, zijnde 21keer! Met 25sec voorsprong waren het de Nieuw Zeelanders die de Italianen om de eerste boei leiden.

Emirates Team New Zealand was vandaag weer de sterkere in deze 2de finale match van de Louis Vuitton Cup. De Kiwi’s zullen nog 3 matchen moeten winnen eer ze de eer hebben om het te mogen opnemen tegen de verdediger van de Cup, Alinghi. Willen de Italianen kans maken op die plaats in de America’s Cup dan moeten ze nog 5 races winnen.

De gemiddelde aandewindse snelheid van beide schepen lag met 13kn wind op 9.7kn en voor de wind lag dat net ietsje boven de 10kn.

Foto © ACM 2007 - Carlo Borlenghi

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: