Mini Fastnet uitgesteld

Mini Fastnet voor Mini 650 klasse wordt vervangen door korte kustrace

Een van de meest belangrijke lange afstandsraces van 700 zeemijlen wordt door stormwaarschuwing vervangen door een kustrace van 200 mijlen.

"Na zes keer de Mini Fastnet te hebben georganiseerd, kan je je verwachten aan een weersituatie die niet voor 6,5 meter lange bootjes geschikt is." Vindt de wedstrijdorganisator van de Mini Fastnet, Philippe Coatmeur. Hij wijst daarbij op de massale deelname. "Als je honderd boten accepteert, moet je ermee rekening houden dat niet iedereen klaar is om tegen 35 knopen wind in te gaan. Dat is wat er voorspeld was in de periode dat de vloot de berucht/beroemde Fastnet-rots onder de Ierse zuidkust zou ronden. Volgens de berekening zou ruim een kwart van de deelnemers de storm recht op de neus moeten incasseren." De start van vorige zondag werd dus voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Vanavond om 20 uur wordt beslist welk nieuw parcours deze uiterst populaire race zou moeten vervangen. Zoals het er nu uitziet zou het een parcours worden dat vrijwel hetzelfde is dat van de Trophée Marie Agnès Péron van vorige week. Dus langs de eilanden en dicht onder de kust. Met als meest sensationele passage doorheen de Chenal du Four waar heel sterke stroming kan staan. Als de wind dan tegen zit wordt de staat van de zee daar een echte wasmachine. Sommigen vinden dat met dit de huidige springtij (grootste verschil tussen hoog- en laagwater met de meeste stroming) al een even groot risico.

Wat al wel zeker is, is dat Peter Laureyssens zeilmaker Eric Guengan als co-schipper aan boord neemt. De Mini-Fastnet wordt traditioneel met twee gevaren. Normaliter zou er morgen worden gestart en is de race 24 uur later over. Een domper op de ambitie voor de zeilers die rekenden op een echt, meerdaags lange afstandsparcours naar die Ierse rots en terug naar Bretagne.

Forum: Mini Fastnet 2007

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: