Mini Fastnet wordt Mini Wolf rock race

Laureyssens blij met vooruitzicht van een race over open zee met wisselende weersomstandigheden

De 96 overblijvende 650 zeilers nu langs de Bretoense kust naar het zuiden sturen, is om problemen vragen. Het speciale meteo bulletin voorspelt dat daar nu net een nieuwe zone met 7 beaufort zich aan het ontwikkelen is. Daarom gaan we naar het westen: een rondje Wolf Rock en terug naar startplaats Duarnenez.

Dat is in grote lijnen het bericht dat de wedstrijdleider Philippe Coatmeur van de Mini Fastnet vanmiddag besliste. In feite zeilen de schippers met hun co-schipper een 260 zeemijlen lang ellipsvormig parcours naar een eiland ter hoogte van Land's End, om onmiddellijk terug te keren. Het traject loopt haaks over de uitloop van het Kanaal, tussen Bretagne en de zuidwestpunt van Engeland.

Peter Laureyssens is in zijn nopjes

"We hebben de wachttijd hier in Douarnenez goed doorgebracht, ondermeer met speedtesten. Daarin bleek dat de Ecover 650 de snelste was. Niks officieels, maar toch een fikse opsteker. Van Fritz Buyl kreeg ik een zeer recent weerbericht en dat ziet er goed uit. Eerst krijgen we veel wind uit het zuidwesten. Die gaat stelselmatig zakken tot wanneer het nacht wordt (de kortste van het jaar). Dan wordt het zelfs helemaal dobberen tot de volgende ochtend tot wanneer er opnieuw wind zal komen uit het noordoosten.
De terugweg van Wolf Rock wordt spectaculair. Er komt opnieuw wind en hij is dan met de vaarrichting meegedraaid. Dat wordt dus spuiten."

Het is vooral naar die condities dat Peter uitkijkt.

De organisatoren hopen dat de hevige wind voldoende snel afneemt, zodat de golfslag in de Chenal du Four is afgenomen wanneer de vloot er doorheen moet.

De start is vandaag om 14 uur, de finish wordt verwacht na veertig uur onafgebroken varen.

Foto: Mini Fastnet 2007-Proloog

Op het Clubracer Forum: Mini Fastnet 2007

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: