Texel Dutch Open 2007

Twee zeges voor Styles/Crawford op eerste dag

Hugh Styles en Ryan Crawford (UK) scoorden op de eerste dag van de Texel Dutch Open, het NK Catamaranzeilen, twee eentjes in een veld van 46 boten. De Britten blonken met hun Nacra Infusion uit in bootsnelheid en ‘ongecompliceerd zeilen’, zoals ze het zelf uitlegden.

Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij, eveneens op een Nacra Infusion, werden in beide races tweede.

In de laatste wedstrijd moesten ze die plek delen met het Britse Spitfire-team Chris Sproat en Georgina Burke, dat nu derde overall staat. De legendarische nummer twee van de Zwitserleven Ronde om Texel 2006, Hans Primowees, gaat met zijn inmiddels 27-jaar oude Prindle 15 aan de leiding van de negen kleine catamarans in de Open Klasse II. Na uren van uitstel waren de zeilcondities bijna perfect te noemen, met een zuidwestenwind kracht vier, golven en volop zonneschijn.

Rond 17.00 uur ging de uitstelvlag naar beneden en kon de eerste startprocedure beginnen. Na al dat wachten waren de zeilers in Open Klasse II nogal ongedurig, wat resulteerde in een algehele terugroep. Op het tweede signaal was iedereen goed weg. Hugh Styles: “We hebben samen met de Fransen hard gepusht, dus we vlogen over de lijn. We gingen als eerste overstag en na de tweede keer lagen we op kop. Het lag allemaal dicht bij elkaar.” Lang voor de eerste race waren Styles en Crawford al op het water te vinden. Styles: “We hadden sinds half mei niet meer samen gevaren, dus we hebben even 1,5 uur getraind”, aldus Styles, die het F18 circuit combineert met de Extreme 40 iShares Cup aan boord van Team iShares. Het Britse duo kon Herbert Dercksen en Aaron Mcintosh (NZL) op de prototype Volvo Extreme 20 niet bijhouden. De carboncat greep de line honours (eerste binnenkomst). In de tweede race moesten Styles en Crawford aanvankelijk twee 20-voeters voor zich dulden, want ook de M20 van Xander Pols en Tjiddo Veenstra deed goede zaken voorin. De Britten namen met hun F18 de leiding over nadat Pols/Veenstra een ronde te veel zeilden en Dercksen/Mcintosh problemen hadden in het laatste spinnakerrak.

Tweede, maar niet tevreden

Heemskerk en Tentij, Team Yamaha – Boskalis, behaalden vandaag een volle tweede plek en een 2,5. Op handicap kwamen ze namelijk op exact hetzelfde tijdstip over de streep als Sproat en Burke. Ondanks de tweede positie overall waren Heemskerk en Tentij niet blij met hoe ze zeilden. Tentij: “Ik heb twee weken niet gevaren en moest echt weer inkomen. Dat in combinatie met de lastige omstandigheden van golven en wind, maakte dat ik het moeilijk had. Onze starts waren niet echt denderend en in de eerste race misten we een shift naar rechts. Daardoor kwamen we als vierde bij de bovenboei.” In het spinnakerrak gingen de mannen wel de begunstigde kant op gegaan en konden zo Mourniac en Citeau pakken. De Fransen kozen namelijk opnieuw voor de verkeerde zijde van de baan. Bij de tweede boventon lagen Heemskerk en Tentij weer tweede. Tentij: “We kwamen elke keer dichter in de buurt van Hugh Styles, maar hij was vandaag echt sneller.”

Het weerbericht voor donderdag 21 juni ziet er gunstig uit. De zeilers kunnen zon en wederom een zuidwestenwind kracht vier verwachten. Er staan twee races gepland. Ondertussen stroomt het Texelse strand vol met deelnemers uit allerlei windstreken. De pitstraat en het commerciële gedeelte van de feesttent zijn bijna klaar voor het publiek. DJ Trappatoni mag vanavond het muzikale feestprogramma aftrappen, waarna een grote artiesten hem in de komende dagen opvolgen.

Top 5 Open Klasse I:

1. GBR - Styles/Crawford, Nacra Infusion
2. NED - Heemskerk/Tentij, Nacra Infusion
3. GBR - Sproat/Burke, Spitfire
4. FRA - Mourniac/Citeau, Hobie Tiger
5. NED - De Koning/Van Leeuwen, Nacxra Infusion

Top 3 Open Klasse II:

1. NED - Primowees, Prindle 15
2. NED - Sonneveld/Sonneveld, Hobie 16
3. NED - Van Aart, Hobie FxOne

foto © Pierrick Contin

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: