Wereldkampioenschap X-35 Kiel - dag 1

  • Author: Yan T.
    Date: do, 21/06/2007 - 14:34
    Tags:

20% penalty voor X-35's Who’s Next en Immac X

Op dinsdag waren het keuringen en metingen. Een heel gedoe om te kijken of je wel alle veiligheids rompslomp aan boord hebt en of al je zeilen zeker niet te groot zijn. Eenheidsklasse is eenheidsklasse en dat is voor iedereen het zelfde. Hou je je niet aan de regels dan krijg je het met de jury aan de stok zoals verder in dit artikel zal blijken.

Er stond een 14-17kn wind die zich een klein beetje shifterig zou gedragen zij het nooit echt meer dan 10°. We begonnen de dag met een brandende zon en eindigden met lichte regen. De 180° shift die voorspeld was hebben we nooit gezien.

Gisteren zijn er 2 wedstrijdjes gevaren, straks weet je dus welke boten er van voor varen, wie in het middenpak zit en wie de achterhoede sluit. In vergelijking met de NSR wordt hier de India vlag direct gehesen, als je te vroeg start moet je dus buitenom. De eerste start is direct een goede zonder OCS-je. Er is een gedeelte dat voor rechts kiest en een gedeelte dat naar links gaat, wij opteren voor het midden. Als ik even achterom kijk zie ik dat de eerste protestvlag getrokken wordt door Yellow Rose die terecht vinden dat backboord voorrang heeft op stuurboord.. Ik kijk op m’n horloge en we zijn nog geen 7 minuten aan’t varen.

De allereerste race van een officieel X-35 wereld kampioenschap wordt gewonnen door het Engelse team Cool Runnings, gevolgd door onze eigenste Nic Bol (ik moest trouwens van Nic iedereen thuis de groeten doen) en Drs X van Cees Wieringa met John den Engelsman en Berend Jan Edens. Achim Griese (je weet wel de (Rock)Star zeiler uit 1984) vinden we terug op een 7de plek en de Audi 7 plaatsen verder (op 14 dus).

In de 2de race zien we dat er eigenlijk vrij gemiddeld door iedereen wordt gevaren. De Estlander Mati Sepp vaart zijn eerste paaltje in dit WK, en Mark Richmond met Cool Runnings varen een 2de plek gevolgd door Martin Baas met Magic Marine op een 3de plek. Overall staat Cool Runnings nu op een eerste plaats gevolgd door Mati Sepp en Nic Bol.

Door de jury zijn er 2 boten die 20% penalty krijgen, de eerste is Who’s Next van Alwin Van Daelen doordat hun railing te los hing en de Duitslander Immac X van Christian Soyka zwarte band op de giek niet zichtbaar was. Er zijn nog een paar protesten welke op dit moment behandeld worden waardoor de volledige uitslag nog wat door elkaar gegooid kan worden. Momenteel staat de Krefima Arenda op een 25ste plek, wat in de achterhoede van het middenpak is. We voelen wel dat het midden van het middenpak mogelijk moet zijn, maar dat is voor morgen.

We hadden deze morgen aan de jury gevraagd om evenveel punten te krijgen als met het Eurovisie Songfestival, maar als ik onze uitslag bekijk vind ik dat ze veel te vrijgevig zijn geweest deze eerste dag.

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: