Styles/Crawford verstevigen leiding op tweede dag Texel Dutch Open

Op de tweede dag van de Texel Dutch Open verstevigden de Britten Hugh Styles en Ryan Crawford hun leiding in de Open Klasse I. Zij eindigden met hun F18 Nacra Infusion op de derde en eerste plek overall. Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij behaalden een eerste en vijfde plaats, waarmee ze tweede overall staan.

De Fransen Jean-Christophe Mourniac en Frank Citeau klommen op naar de derde positie, direct gevolgd door hun Nissan-teamgenoten Jörg en Arne Gosche (GER). Vader en zoon hadden een goede dag met een score van 4-3. Bij de kleine cats gaat Hans Primowees nog altijd aan de leiding. Deze klasse volbracht slechts één race, want in de tweede haalde niemand op tijd de bovenboei. Na lang wachten was de wind aan het begin van de middag sterk genoeg voor de eerste start. Door een overtrekkend front werd het uiteindelijke nagenoeg bladstil op de Noordzee.

Race 1 - Duel experimentele M20’s

In de eerste race duelleerden de twee experimentele M20’s van Pols/Veenstra en Dercksen/Mcintosh. Herbert Dercksen en Aaron Mcintosh hadden een goede start, terwijl Xander Pols en Tjiddo Veenstra in het midden slechter wegkwamen. Pols: “We voeren vervolgens naar Herbert toe en in het laatste spinnakerrak konden we er voorbij komen.” Volgens Pols heeft het snelheidsverschil te maken met hun custom made tuig: “Mischa Heemskerk en Peter Vink hebben er echt een kanon van gemaakt. Ze hebben samen aan de ontwikkeling van de zeilen gewerkt, die van PBO-doek zijn gemaakt. Dat wordt ook voor de America’s Cup gebruikt, maar door de UV-straling verliest het snel aan kracht. Het materiaal is wel super stijf, wat de snelheid ten goede komt. De snit lijkt op een grootzeil van een A-cat, dus vlakker. Daarnaast hebben we een fok toegevoegd. De acceleratie is echt geweldig. Dit gevoel heb ik nog nooit gehad met een boot.” Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij pakten met hun F18 Nacra Infusion de zege op handicap. Zij lagen zelfs bij de eerste bovenboei aan kop, maar moesten die positie onder spinnaker prijsgeven aan de snellere M20 van Dercksen en Mcintosh.

Terwijl de Nieuw-Zeelander Aaron Mcintosh na afloop in de Pitstraat aan zijn M20 stond te knutselen, zei hij volop genietend van de entourage: “Ik heb altijd al eens mee willen doen aan de Ronde om Texel. De festivalsfeer is wat ik zo leuk vind. We delen hier allemaal dezelfde interesse voor catamaranzeilen. Dat is heel speciaal.” Mcintosh over hun experimentele M20: “Deze boot is wat meer doorontwikkeld dan de traditionele M20. We borduren verder op de ervaring en ontwikkeling in de Tornado door het tuig daarvan te gebruiken. We hebben hard gewerkt om alles te verfijnen en tot dusver zijn we blij met de prestaties. Als het iets harder waait lopen we vooral aan de wind goed. Vandaag was het niet echt plezierig varen met al die shifts en vlagen, maar we gebruiken deze dagen als opwarmer voor de Ronde. Dan gaan we voor de line honours.” Over hun kansen zei hij: “We hebben onszelf en de boot voorbereid op winnen, maar er zijn veel variabelen. We moeten een slimme race varen, want er zijn veel toppers.” Dat laatste beaamt de overall winnaar van 2006, Remco Kenbeek. Zijn aanloop naar dit evenement is erg mager te noemen: “Om eerlijk te zijn, heb ik net voor het eerst dit seizoen 1,5 uur op het water gezeten.” Zijn bemanning Paul Brouwer komt pas vrijdagavond aan op Texel.

Race 2 – Massale dobberpartij

Pols en Veenstra pakten in de tweede dagrace opnieuw de line honours. Aangezien de wind volledig inzakte, kortte het racecomité de baan na een ronde af. Dat gebeurde bij de gate. Door de sterke stroming hadden Pols/Veenstra enkele pogingen nodig om over de lijn te raken, maar na ruim een uur dobberen lukte dat. Daarna finishten er nog vijf boten binnen de tijdslimiet. De rest was te laat. Dat gold dus niet voor de klassementleiders Hugh Styles en Ryan Craw, die met hun Nacra Infusion als tweede binnen kwamen en daarmee op handicap wonnen. Styles: “Ik had vandaag twee keer geluk dat ik bij de start in een gat kon duiken.” Bij de kleine cats finishten niemand.

Horstocht trekt 76 ‘verkenners’

De jaarlijkse Horstocht ging gisterenmiddag met 76 deelnemers van start. Anders dan menigeen vermoedt, is dit een zogenaamde ‘verkenningstocht’. Dat betekent dat de veiligheidsboten als een soort generale repetitie de zeilers begeleiden door het moeilijkste en zwaarste traject van de Zwitserleven Ronde om Texel, het Molengat. Zo kunnen ze tegelijkertijd de dekking van het zuidelijke steunpunt van het communicatienetwerk testen. Om deze finale proef aantrekkelijk te maken als leuk uitje, wacht de deelnemers op de Hors een vers gebakken visje.

De inschrijvingen voor de Zwitserleven Ronde om Texel liepen vandaag op tot boven de 500. Hoewel de zomerse zon plaats maakte voor regenbuien, is de stemming nog altijd opperbest. Steeds meer mensen lopen gekleed in de nieuwe Ronde-collectie van Repeat Sales Promotion rond. Zangeres Ilse de Lange zal vanavond optreden voor de honderden zeilers en bezoekers. Morgen staan de laatste twee races voor de Texel Dutch Open gepland en in de middag zogenaamde ‘short track races’, waarbij alles om snelheid draait.

Top vijf Open Klasse I na 4 races:

 1. GBR - Styles/Crawford - F18 Nacra Infusion, 6 punten
 2. Heemskerk/Tentij - F18 Nacra Infusion, 10,5 punten
 3. Mourniac/Citeau - F18 Hobie Tiger, 21 punten
 4. Gosche/Gosche - F18 Hobie Tiger, 27 punten
 5. De Koning/Van Leeuwen, F18 Nacra Infusion, 31 punten

Top drie Open Klasse II na 3 races:

 1. NED - Primowees - Prindle 15, 3 punten
 2. NED - Van Aart - Hobie FxOne, 10 punten
 3. NED - Zonneveld/Zonneveld - Hobie 16, 11 punten

foto © Pierrick Contin

Labels

Auteur:

 • Een correspondent

  Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: