America's Cup - spannende eerste matchen

Emirates Team New Zealand vs. Alinghi 1-1

Op zaterdag 23/06/07 nam Emirates Team New Zealand het op tegen het Zwitserse Alinghi in de 32ste America’s Cup. Een spectatorvloot van 800 boten was op het water gekomen om het van dicht mee te maken. Toen beide boten buiten vaarden loeiden toeters, claxons, bellen fluitjes, enfin alles wat geluid maakte om beide teams aan te moedigen. De 12kn wind die er stonden waren de perfecte condities voor topmodel Petra Nemcova om het startschot te doen geven.

Alinghi verscheen aan de start met haar nieuwe SUI 100 welke nog niet in wedstrijd tegen andere tegenstanders was uitgekomen. Door een kleine linkse shift kwam Alinghi aan de leiding en bouwde een kleine voorsprong van 13 sec uit. Aan de gate was Alinghi nog eens 7sec meer uitgelopen door niet te reageren op de verschillende pogingen van ETNZ om een gijpduel aan te gaan. Uiteindelijk won Alinghi deze match met een delta van 35sec.

In de 2de match gezeild op zondag 24/6 werden de rollen omgedraaid, maar het werd de Kiwi’s niet in de schoot geworpen. De condities waren terug ideaal om te racen met 10 knoopjes wind en het warme Valencia zonneke.

Emirates Team New Zealand had met 3sec voorsprong de betere start, maar het duurde niet lang eer Alinghi’s stuurman Ed Baird langzaam hoger vaarde en ETNZ tot wegklappen dwong. Wanneer beide schepen elkaar terug tegenkwamen was het Alinghi die voor lag. Het had gemakkelijk een kopij kunnen zijn van de match van gisteren tot op het moment aan de gate waar de Kiwi’s voor rechts (linkse boei) kozen en Alinghi voor links.

In het begin had Alinghi nog de leiding maar bij het treffen was Alinghi gedwongen om lijwaarts van NZL 92 te klappen. Dean Barker kon de loefwaartse boot blijven en bracht het gevecht naar de rechtse layline. Vanaf dit moment viel de match in handen van de Nieuw Zeelanders die met 15sec voorsprong om de boventon gingen. Alinghi gooide er een aantal gijpen tegenaan om terug te komen, maar tevergeefs want Dean Barker vaarde NZL 92 met 28 sec verschil over de finish.

1-1 zoals ze hier in de ‘Vlonders’ zeggen (eigenlijk zeggen ze dat overal, maar bon). Vandaag wordt er niet gevaren en is het layday. De volgende match zal worden gezeild op dinsdag. Diegene die eerst 5 matchen wint in 9 races gaat met ne schone beker naar huis.

Foto © ACM 2007/Carlo Borlenghi

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: