VELUX 5 OCEANS - Dalton doet het!

De enige die het predicaat ‘held’ verdient

We vernamen dat Nieuw-Zeelander Graham Dalton vorige week met zijn Open 50 A SOUTHERN MAN in Bilbao is aangekomen, na een 18 dagen lange oversteek vanuit Norfolk.

Hij heeft het tijdens de laatste 3000 mijl van zijn wereldomzeiling niet bepaald onder de markt gehad: op 15 juni meldde hij de wedstrijdorganisatie nog dat hij zijn bakboordroer kwijt was.

Clubracers kunnen zich beslist nog de tegenslagen herinneren waarmee Graham Dalton mee te maken kreeg. Al voor de start liep het mis toen zijn mast waarvan hij op het laatste nippertje de verstaging wilde vervangen, door een stormwind van de schragen werd geblazen, en beschadigd geraakte. Pas een week na de anderen kon de A SOUTHERN MAN vertrekken.

Door pech achtervolgd

Onderweg kreeg hij te maken met gescheurde zeilen, nukkige electronica en roerproblemen. Tijdens een tussenstop in Brazilië werd, op het moment dat hij geveld was door hevige buikloop, zijn ganse arsenaal aan navigatie- en communicatieapparatuur door een opportunistische dief van boord verwijderd... Toen hij wilde vertrekken, bleek dat de kielbulb het te goed vond in Brazilië, en verkoos om in de haven te blijven. Na een hectische week, hopeloos achter op het wedstrijdschema, maar met de steun van velen, slaagde Dalton er in om een nieuwe bulb te monteren. Zijn wedstrijd was dan al afgelopen, want hij zou er nooit in slagen om tijdig in Norfolk te arriveren, zeker niet met nog maar eens een pitstop op de Bermuda-eilanden, en de bijhorende 48 uur straftijd...

Graham Dalton heeft altijd gezegd dat hij ‘zijn’ wedstrijd zou volbrengen, wat er ook gbeuren zou. En dat is wat hij nu gedaan heeft. ‘A southern man’, en één van zijn woord. Voor zijn overleden zoon. Prachtig gewoon. De enige die het predikaat ‘held’ verdient.

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: