Ellen MacArthur wint Round the Island race op een Extreme 40

Met snelheden van bijna 30 knopen kwam Ellen MacArthur na een non stop race van 4 uur en 6 minuten als eerste over de finish in Cowes, Isle of Wight op 23 juni 2007. Vijftig seconden later volgde de andere Extreme 40 van ABN AMRO. Een bijzondere eerste en tweede plaats voor deze 40 ft catamarans in een veld van maar liefst 1753 deelnemende boten.

MacArthur is bekend van haar heldhaftige rond de wereld zeilraces maar ook is ze co-eigenaar van de Offshore Challenges Group. MacArthur’s bedrijf organiseert ook het nieuwe iShares circuit in de Extreme 40 klasse.

De Extreme 40 catamaran is initiatief van Nederlanders Herbert Dercksen en Mitch Booth. Samen met ontwerper Yves Loday hebben ze een mega lichtgewicht catamaran gebouwd met behulp van F1 technologie en materialen. De Europese tour van vier wedstrijden ging in mei van start in München (Duitsland). De volgende toureditie met deze spectaculaire race monsters vindt plaats in Marseille (Frankrijk) van 7 tot en met 9 juli. Dan gaat deze Grand Prix serie naar Cowes (UK). En de laatste allesbeslissende serie is op het Amsterdamse IJ van 13-15 september.

MacArthur zei na afloop van deze grootste zeilwedstrijd in Engeland: “Wat een geweldige race en prachtig evenement om aan deel te nemen,” zei Ellen MacArthur. “Mijn hoofddoel was om geld binnen te halen voor de Ellen MacArthur Trust, maar om als eerste over de finish te varen is echt fantastisch.”

“Het was een hele spannende race voor de Extreme 40 crew, we hebben alle mogelijke scenario’s moeten doorstaan De golven van 3 meter hoog en wind van 12-17 knopen aan de zuid kant van het eiland waren bijna te sterk voor ons maar de extreme 40’s hebben zich prima geweerd. Godzijdank voor het team bleken de boten hier sterk genoeg voor.”

“Hel zal geweldig zijn deze boten hier te hebben in augustus tijdens de voorlaatste iShares Cup in Cowes. Het publiek kan de boten dan van dichtbij bekijken.”

“Het was adembenemend,” zei iShares Cup race manager Alan Hillman. “Vandaag hebben we gezien hoe de Extreme 40, gebouwd voor inshore racing, ook een lange afstandsparcours kan afleggen. Het succes van de iShares Endurance race is geweldig en wat te denken van eerste over de finish te komen. Vóór de favoriet ICAP Leopard die met 100 foot en meer dan 30 man sterke crew van de Extreme 40 een dwerg maakt!”

iShares Cup Sailing Serie 2007:

 • iShares Cup, Munchen, 25-27 mei
 • iShares Cup, Marseille, 7-9 juli
 • iShares Cup Cowes, 3-5 augustus
 • iShares Cup Amsterdam, 14-16 september

iShares Cup demonstratie races 2007:

 • Geneva, Bol d’Or Mirabaud: 15-16 juni
 • Cowes, UK, JPMorgan Round the Island Race: 22-23 juni
 • Skandia Cowes Week: 7-9 augustus
 • CentoMiglia, Lake Garda, Italy: 7-8 september
Labels

Auteur:

 • Een correspondent

  Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: