Emirates Team New Zealand zet ook race 3 van de America's Cup op haar naam

Na ongeveer 2u uitstel wegens ietwat gebrek aan wind kon race 3 van de America's Cup toch gestart worden.
In een erg agressieve prestart zagen we ETNZ nogal langzaam 8sec achter Alinghi over de startlijn gaan. De Kiwi’s op rechts en Alinghi op links.

Maar de langzame start bleek zijn dure prijs wel waard te zijn, want NZL 92 vond op rechts betere druk. Alinghi kon alleen maar toekijken hoe de concurrenten meer dan 300m uitliepen. Aan de eerste bovenboei bedroeg het verschil 1min 23sec.

Maar de Zwitsers wonnen wat van die tijd terug in het voordewindse rak waar de Nieuw Zeelanders aan de gate een wel erg foute spi drop lieten zien. Het rode doek kwam vast te zitten in het genuaschoot systeem en trimmer Grant Loretz kon de genua niet dicht trimmen. Alinghi ging achter de Kiwi’s rond de boei en zeilde richting binnenkant van NZL 92. Uiteindelijk werd de spi opgeofferd om te kunnen tacken en beide schepen gingen elk een kant uit. Toen ze elkaar in het midden terug tegenkwamen, lagen ze terug nek aan nek. Barker ging onder Baird overstag en zorgde zo voor leebow (lucht verstoring) waardoor de Zwitsers moesten wegklappen terug naar die minder goede linkse kant.

Het gevecht duurde voort tot aan de laatste bovenwindse ton waar Alinghi eerst met een voorsprong van 15sec rond de boei ging. In het voordewindse stuk verdedigde Alinghi eerst de rechtse kant, gijpte dan en liet de Nieuw Zeelanders toe om op rechts te gaan.

Weer een gigantische kloof tussen beide schepen van ongeveer 1km wat een enorm tactisch risico was voor Alinghi. Het ging er nu om wie van beide het beste van de afnemende wind zou gaan benutten. En de wind op rechts had iets meer druk waardoor NZL 92 de leiding terug kon overnemen. Emirates Team New Zealand gijpte voor Alinghi en ging 25sec voor de Zwitsers over de finishlijn in een adembenemende matchrace.

Foto © ACM 2007: Guido Trombetta

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: